ERDON Országos hírek

2010.09.06. 09:50

Mélyülő egészségügyi krízis

<p>Folyamatosan romlik az egészségügyi ellátás minősége, nincs átláthatóság, a patikák lehetetlen helyzetbe kerültek - áll az államelnökhöz és a miniszterelnökhöz címzett nyílt levélben.</p>

A levél aláírói - a Gyógyszergyártók Nemzetközi Egyesületének hazai képviselői, a Krónikus Betegek Egyesületeinek szövetsége, a Pácienseket Védő Egyesület, a Romániai Orvoskamara, a Romániai Gyógyszerészkamara, valamint a Háziorvosok Országos Társasága - több problémát is felvetnek. Kifogásolják, hogy csupán a Nemztei Össztermék (PIB) 3,6%-a jutott az idén az egészségügyre, s ennek egy jelentős részéből ráadásul tavalyi adósságokat törlesztettek. Mint írják, az európai normák szerint legkevesebb 6%-ra lenne szükség. „Ez nem egy konkrét pénzösszeg, inkább azt jelenti, mennyire fontosnak találják az egészségügyet a döntéshozók” - áll a levélben.
 
Csődbe jutnak
A rendszer legfőbb „hitelezője” továbbra is a gyógyszeripar, írják az említett szervezetek képviselői. Az állam 600 millió eurót kellene visszafizessen a gyógyszertáraknak a kiadott térítéses gyógyszerekért, s a forgalmazók csak „a páciensek iránti tisztelet okán” nem állítják le a patikák ellátását. Az, hogy a törvény szerint több mint 200 nap telik el addig, míg a patikák megkapják a kiadott kompenzált gyógyszerek ellenértékét, eddig is többszáz patikát juttatott csődbe, ugyanakkor többezer gógyszertárnak egyre nehezebb fennmaradnia; július elsejétől drámaian csökkent az ártámogatás mértéke a térítéses gyógyszereknél és további csökkenés várható; az orvosok abba a helyzetbe kerülnek, hogy nem a páciens szükségletei, hanem a gazdasági lehetőségek függvényében írhatnak fel gyógyszereket;
mindent összevetve: az utóbbi 18 hónap intézkedéseinek súlyos következményei vannak a páciensek egészségi állapotára nézve és elmélyítik az egészségügyi rendszer krízisét.
 
Kérik
„Kitartóan kérjük, hogy az érintett intézményekkel közösen találjanak fenntartható megoldásokat annak érdekében, hogy a páciensek magától értetődően jussanak hozzá a szükséges gyógyszerekhez, a gyógyszerforgalmazók pedig ne szenvedjenek el sokkhatásokat azokon kívül is, melyeket a jelenlegi gazdasági krízis generál” - fejezik be levelüket a felsorolt szervezetek képviselői.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!