ERDON Országos hírek

2010.09.20. 18:06

Elutasította a Szenátus az egészségügyi indítványt

<p>Tartalmilag és célját tekintve is kiábrándító egészségügyi indítványt tárgyalt ma a Szenátus – jelentette ki Cseke Attila szaktárcavezető a dokumentum hétfő délutáni vitáján. A Felsőház 61 ellenszavazattal, 53 igen-szavazat ellenében, 3 tartózkodás mellett, elutasította az indítványt.</p>

Mint Cseke Attila kifejtette, az indítványban a Szociáldemokrata Párt tulajdonképpen saját magát vádolja, téves adatokat közöl, rosszindulatú, alaptalan és igazságtalan vádakat tartalmaz. Egyetlen pozitívuma, hogy esélyt ad a miniszternek a valós helyzet ismertetésére – mondta a miniszter. Hangsúlyozta, az utóbbi éveket tekintve, tavaly volt a legkisebb az egészségügyi költségvetése, amikor a szaktárcát a szociáldemokraták vezették, miközben idén a kiegészítésekkel együtt, a költségvetés eléri a bruttó nemzeti össztermék 3,9%-át.

Az indítványban semmi eredeti nincs. Káoszról beszélnek, miközben az Egészségügyi Minisztériumot az elmúlt 20 év több mint felében az indítvány beterjesztőinek, a Szociáldemokrata Pártnak a képviselői vezették. Az állások befagyasztása tavaly jó döntés volt, idén pedig már nem az? Az egészségügyi hozzájárulás is tavalyi találmány, amelyenek bevezetését a SZDP is támogatta, jóváhagyta a Világbankkal és a Nemzetközi Valutaalappal kötött szerződésben, most mégis én vagyok a hibás érte? Ezek után inkább ne legyenek most a nemzet védelmezői” – fogalmazott az indítványra adott válaszában Cseke Attila miniszter.

A decentralizációt  ért vádakkal kapcsolatban a tárcavezető kifejtette: a folyamat lezárult, az adósságokat, vállalás szerint, kifizették, tehát a kórházak tartozásoktól mentesen kerültek át az önkormányzatokhoz. „Egyik percben a decentralizációt kifogásolják, máskor pedig, a dokumentum végén, annak megvalósítását kérik rajtam számon – akkor most mi legyen? Bírálják a decentralizációt, amelyet a tavalyi, SZDP-miniszter is támogatott, amint azt alig egy hónappal funkcióba lépése előtt is kifejtette. Mi több, a SZDP akkor a törvénycsomag 2009. június elsejei jóváhagyásáról és 2009. szeptember elsejei életbe lépésről beszélt” – foglamazott Cseke Attila.

Összességében, a miniszter úgy vélekedett, az indítvány „a népi mondások gyűjteménye és idei, szociáldemokrata értelmezésű újrakiadása”, amely olyan lképéseket követel, amelyek már megvalósultak:

-     a tavalyi 21 után, az elmúlt 8 hónapban a szaktárca 300 újabb klinikai útmutatót küldött közlésre,

-     a befagyasztott állások felszabadítása – a napokban 3072 állás esetében megtörténik,

-     befektetési programok kidolgozása – a pénteken bejelentett prioritások alapján az onkológia és az intenzív osztályok fejlesztésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!