ERDON Országos hírek

2010.06.28. 15:59

RMDSZ - tájékoztató

<p>Az önkormányzatok közötti kapcsolatok felhajtóerőt jelentenek a szomszédos országok együttműködésében</p>

- A gazdasági válság kényszerűség, de egyben esély is arra, hogy felismerjük: a térségbeli országok egymásra vannak utalva, így közöttük nemcsak ajánlatos, hanem kötelező az együttműködés – jelentette ki Markó Béla miniszterelnök-helyettes hétfőn, a Magyar Polgármesterek VIII. Világtalálkozójának hétfői zárónapján Gödöllőn.

Az RMDSZ elnöke kiemelte: a térség országai számára alapvetően fontos az Európai Unión belül az együttműködés erősítése, amelyre jó alkalmat teremt, hogy jövőre Magyarország töltheti be az uniós elnökségi posztot.

Mint hozzátette, összefogással el kell érni, hogy a közép-kelet-európai országok unión belüli alárendeltségi szerepe megváltozzon. A válság egyik összetevője ugyanis álláspontja szerint éppen abból adódik, hogy az unió  nyugati része a csatlakozásnál egyfajta új piacként igyekezett kezelni ezen országokat.

Markó Béla beszámolt arról, hogy a válság miatt reformokkal birkózó Románia közvéleményében kedvező fogadtatásra talált a hír, amely szerint a magyar kormány a bankok megadóztatását határozta el, napokig erről beszélt a román közmédia. Hozzátette: a határon túlnyúló infrastrukturális fejlesztések nincsenek kellőképpen kihasználva, lendületet adhat viszont az alakuló, több országot is érintő Duna-program.

Álláspontja szerint az önkormányzatok közötti együttműködés jelentheti a felhajtóerőt az országok közötti együttműködés számára, és nem fordítva, ezért alapvetően fontos, hogy a térségbeli magyar önkormányzatok „előreszaladjanak” az együttműködés terén. A szövetségi elnök beszélt az RMDSZ kormányzati szerepvállalásának jelentőségéről és céljairól is. Mint mondta: a Szövetség egy nehéz időszakban vállalta a kormányzást, amikor a korábbi kormány által kitermelt problémákat kell megoldani, ennek ellenére érdmes volt kormányzásra válallkozni, hiszen ez a nehéz időszak esélyt jelent a valóban mélyreható közigazgatási reform, az erdélyi magyar közösség számára is létfontosságú decentralizáció megalósítására is.

Szili Katalin, az Országgyűlés korábbi elnöke hozzászólásában a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumának munkájáról szólva kiemelte: jelenleg 12 stratégia szolgálja a közös felemelkedést. Ezek között különösen jelentős a gazdaság, az infrastruktúra és az agrárfejlesztés, csakúgy, mint az oktatás és a kultúra területén a közös munka.

Duray Miklós felvidéki politikus a közelmúltban bécsi székhellyel megalakult Közép-európai Önkormányzati és Területfejlesztési Szövetség céljait ismertette. Mint mondta, az új szervezet a Kárpát-medencében a regionalizmus erősítésével a történelmi kapcsolatok megszakadt szálait fonja ismét össze. Elsősorban a gazdasági együttműködések erősítésére törekszik - tette hozzá.

A világtalálkozón kitüntetéseket adtak át a magyar önkormányzatiság fejlesztésében kimagasló eredményt elért polgármestereknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!