ERDON Országos hírek

2010.06.11. 17:54

Hőségriadó - hasznos tanácsok

<p>Hétvégére hőségriadót rendeltek el az egész ország területén, ami igencsak megterheli a szervezetünket, gyakoribbak a rosszullétek.</p>

A kánikula mindnyájunkat próbára tesz, de a legnagyobb veszélyben a gyerekek, idősek, krónikus szív- és érrendszeri betegek, terhes nők vannak. Dr. Pallai Ildikó, a Szatmár Megyei Közegészségügyi Hatóság Egészségpromóciós Osztályának munkatársa több tanácsot is nyújt erre az időszakra. Ami az öltözetet illeti, viseljünk könnyű, szellős, világos színű ruhadarabokat, napszemüveget és valamilyen fejre valót. Otthonunkat elfogadható hőmérsékleten tarthatjuk, ha napközben (9 és 21 óra között) zárva tartjuk az ablakokat és lefüggönyözzük a szobákat. Elengedhetetlen a megfelelő mennységű folyadék bevitele, legalább 2-3 liternyi naponta. Bárhova megyünk, vigyünk magunkkal némi vizet vagy teát. A gyakori, langyos vizes zuhanyozás segít átvészelni a hőséget. Ne együnk zsíros ételeket, helyette gyümölcsöt és zöldséget fogyasszunk.

Strandolási szabályok

Ne napozzunk dél és délután 4 óra között, mivel a káros UV-sugarak ekkor a legerősebbek. Nem szabad a medencébe menni felhevült testtel, evés után pedig ajánlott várni 1-2 órát, míg újra a medencébe megyünk.

Óvjuk állatainkat

Van, ahol a tűző napon, árnyéktól mentes helyen, láncra verve tartanak kutyát. Az így tartott állatok kis időn belül hőgutát kaphatnak, és el is pusztulhatnak. A kutya nem tud a bőrön át izzadni, lihegéssel hűti a testét, ezért könnyen felhevülhet, ilyenkor az állat keresi a hűvös, nyirkos földet, padlót, amire ráfeküdve hűtheti magát, állítja Román József, a Dog for Life kutyakiképző iskola vezetője. A kutya igényli a mozgást, ha a déli órákban sétáltatjuk, ajánlott, hogy gyakrabban álljunk be az árnyékba. Itató edényt, vagy vászon vízhatlan itatót mindig vigyünk magunkkal, hogy útközben is ihasson. A napon leparkolt autó belseje hamar hatvan-hetven fokosra is felhevülhet. Ha állat is velünk utazik, még véletlenül se hagyjuk a leparkolt gépjárműben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!