ERDON Országos hírek

2010.06.10. 07:35

Bukaresti aggályok a kettős állampolgárság kapcsán

<p>Nem tetszik Bukarestnek a módosított magyar állampolgársági törvény, sem a Nemzeti Összetartozás Napjáról szóló jogszabály. A román szenátus külügyi bizottsága határozatban felkérte a bukaresti kormányt, az elnöki hivatalt valamint a külügyminisztériumot, hogy nyilvánosan foglaljon állást a két jogszabály kapcsán.</p>

A kedd este elfogadott szenátusi dokumentum kétoldalú egyeztetést tart szükségesnek kormányzati és parlamenti szinten a kisebbségvédelem európai mércéje betartásának szükségességéről.

Meglátásuk szerint a magyarok kihasználják a történelmi események következményeként fellépő nemzeti érzelmeket, ugyanakkor úgy vélik, ezeket az eseményeket - 90 évvel a trianoni békeszerződést követően - a budapesti politikai erők továbbra sem hajlandóak elfogadni.

A bizottság kifogásai szerint az állampolgársági törvény nem határozza meg, hogy hányadfokú felmenők alapján lehet igényelni a magyar állampolgárságot. Mindez szerintük megerősíti azt a gyanút, hogy a törvény nem a valós jogorvoslaton alapszik. Felhívják a figyelmet: a nemzeti összetartozás törvénye negatív fényt vet a trianoni békeszerződésre azzal, hogy az indoklásában azt diktátumként emlegeti.

A román szenátusi bizottság becslése szerint a kétoldalú kapcsolatokat érintő ügyekben tapasztalt nyitottság és átláthatóság hiányának nem kívánt következményei lehetnek a két ország közötti kapcsolataira.

A testület elnöke Titus Corlatean, szociáldemokrata párti alelnök már a napokban kritizálta az új magyar kormányt a két jogszabály miatt. Mint mondta: Budapest a trianoni békeszerződést kérdőjelezi meg a két jogszabály elfogadásával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!