ERDON Országos hírek

2010.05.30. 19:37

Nem játszhatják ki a csökkentést

<p>Emil Boc kormányfő vasárnapi távértekezletén figyelmeztetett: azon önkormányzatok ellen, amelyek a bejelentett bércsökkentésre válaszul 25%-os emelést szavaztak meg, pert indít a prefektúra.</p>

Románia többet fogyaszt, mint amennyit termel, és ezen tendencián változtatni kell, még mielőtt fizetésképtelenné válna az ország. Emil Boc elmondta, hogy a nemzeti össztermék 63 százalékát fizetések, szociális juttatások és nyugdíjak kifizetésére fordítja az állam. Ha ehhez hozzáadjuk az Európai Uniónak kifizetendő hozzájárulásokat és az állam külső tartozásait, akkor a nemzeti össztermék 70 százalékát már el is költöttük. A fennmaradó 30 százalékot az állami intézmények fenntartására fordítják, így nem marad elegendő fedezet a beruházások és a fejlesztések támogatására. Érdekes ugyanakkor, hogy míg 2007 óta húsz módosító kormányrendelet született a bérek és a nyugdíjak emelésére, mindeközben a termelés lemaradt, így óriási szakadás következett be a bérek és a termelékenység között, ezért halaszthatatlanul szükséges a kiadások csökkentése. Ezért a miniszterelnök arra kérte a prefektusokat, hogy közigazgatási bíróságon pereljék be azokat az önkormányzatokat, amelyek alkalmazottaik bérének 25 százalékos emelését szavazták meg, így próbálva meg kijátszani a kormány által bevezetésre kerülő jövedelemcsökkenést. A fizetés- és nyugdíjcsökkentés június elsejétől lép hatályba, és egyelőre év végéig alkalmazzák a megvonást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!