ERDON Országos hírek

2010.05.06. 08:19

Halva született a betegállományban lévő személyek ellenőrzését szabályozó rendelkezés

<p>Civil szervezetek akarják felemelni a hangjukat a betegállományon lévő személyek ellenőrzéséről szóló minisztériumi rendelkezés kapcsán. Az alkotmányjogász szerint nem sért személyiségi jogokat.</p>

Nem is volt kérdéses, hogy indulatokat fog kavarni az a rendelkezés, amelyet az egészségügyi minisztérium május 15-től kíván bevezetni. Mivel a felháborodás olyan nagy, hogy országszerte civil szervezetek akarják felemelni a hangjukat ez ellen, arra hivatkozva, hogy személyiségi jogokat sért a betegállományban lévő alkalmazottak otthonában történő leellenőrzése, megkérdeztük a témában Varga Attila, RMDSZ-es képviselőt, aki egyben alkotmányjogász is. „Maga a rendelkezés igen valószínűtlen, hogy alkotmányos jogokat sértene, de nem találom túlzottan hatékonynak sem az elgondolást” - vélekedett az alkotmányjogász, majd hozzátette, hogy nem ezt találná megfelelő intézkedésnek a csalókkal szemben. Elmondta azt is, hogy nagyon kényes ügy, amikor az emberek magánszférájába kíván az állam beleavatkozni, és véleménye szerint inkább ez utóbbinak kell elviselnie, ha kell akkor nagyobb terheket, de semmiképpen ne kövessen el visszaéléseket a polgárok kárára. Felvetett egy olyan kérdést is a beszélgetés során, amely a másik oldal felelősségét firtatja, nevezetesen azt, hogy mennyiben felelősek az orvosok azért, hogy olyasvalakit írnak ki betegállományba, akiről tudják, hogy nem beteg. „Az egészségügyi rendszerben, ahol mindenki kiszolgáltatott, de legfőképpen a beteg, nem jó dolog kitenni őket hatósági ellenőrzésnek” - mutatott rá a képviselő a rendelkezés emberi oldalára. Varga Attila úgy tudná elképzelni az egészet, hogy rutinellenőrzést hajtanak végre, de itt figyelembe kell venni azt a tényezőt is, hogy attól, hogy valaki beteg, még nem kell házi őrizetben lennie. „Szerintem ez eleve halva született ötlet, amely rossz érzetet kelt az emberekben, annak ellenére, hogy sajnálatos tény az, hogy vannak — és elég sokan —, akik visszaélnek a helyzettel” - összegezte a helyzetet az alkotmányjogász.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!