ERDON Országos hírek

2010.04.09. 08:24

Vasárnaponként zárva lehetnek a szupermarketek, ha a honatyák keresztülviszik tervüket

<p>Amennyiben sikerrel jár a parlamenti képviselők azon elképzelése, hogy lakatot tegyenek vasárnap a hiper- és <strong>szupermarket</strong>ek ajtajára, a hazai <strong>kistermelők</strong> forgalmának fellendítése érdekében, úgy néhányan majd erősen meglepődnek, amikor szokásos vasárnapi bevásárlásukat szeretnék megejteni.</p>

A parlament mezőgazdasági bizottságának tagjai ugyanis tervezik egy ilyen intézkedés bevezetését, amelyet belefoglalnának abba a kódexbe, amely a forgalmazók, fogyasztók védelme érdekében szükséges magatartását tartalmazná. A javaslatban szerepel, hogy ezt uniós minta alapján készítették elő, és ezzel hazai szinten az a céljuk, hogy a piacokon áruló, hazai őstermelőket támogassák. Az ötlet nem új keletű – fejtette ki Valeriu Steriu, a bizottság alelnöke – de vártuk, hogy mit szólnak a kereskedelem nagy halai a kódexhez. Erdei D. István, RMDSZ-es képviselő ugyan még nem hallott erről a kezdeményezésről — amely a nagy áruházláncok szerint sem több, mint híresztelés —, de a maga részéről nem tartja a legjobb megoldásnak. „Nem hiszem, hogy valaminek a betiltásával el lehetne érni, hogy egy másik szektor jelentős fejlődésen menjen keresztül” - mutatott rá a helyzet egyik alapvető kérdésére a Szatmár megyei honatya. Véleménye szerint, ha már reformokról beszélnek, akkor előkelő helyre kellene tenni a mezőgazdaságot, és ott elérni, hogy az állami és uniós támogatások valóban a fejlődést szolgálják. „Volt már olyan javaslatom, amely inkább prespektivikusan tekintette volna a fejlesztési kérdéseket, tehát nem utólag kapna a gazda támogatást, hanem előre — a lehetőségektől függően — 5-10 évre, és akkor tudná, hogy ugyan a közeljövőben nem kap pénzt, de az egyösszegű támogatásból megvásárolhatna olyan technológiát, amely hatékonyabbá és gazdaságosabbá tenné a termelését” - árulta el Erdei. D. István. A parlamenti képviselő szerint egy ilyen tervet alaposan át kell gondolni, mielőtt valaki is a kivitelezésre gondolna, hiszen a lakosság megszokta a sokáig nyitva tartó üzleteket, míg a piacokon három-négy óra után már nehezen találni árusokat. Figyelmeztet ugyanakkor a képviselő arra is, hogy jelentős bevételtől eshet el így az állam, s ehhez már csak azt kell hozzátenni, hogy a határ menti településeken komoly konkurenciát jelentenek a magyarországi hasonló profilú, és néhány helyen bizony éjjel-nappal nyitva tartó áruházláncok.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!