ERDON Országos hírek

2010.04.13. 16:29

Basescu tíz százalékra emelné a parlamenti küszöböt

<p>Tíz százalékra emelné a pártok parlamentbe jutásához szükséges küszöböt Traian Basescu. A román államelnök akár olyan választási rendszer bevezetését is elképzelhetőnek tartja, amelynek eredményeképpen két nagy párt váltaná egymást a kormányon.</p>

A kronika.ro hírportál beszámolója szerint az ellenzéki liberális párt nem támogatja a parlamenti küszöb emelését, szerintük az elnök ezzel kapcsolatos kijelentése tulajdonképpen a kormánykoalícióban elégedetlenkedő RMDSZ-nek szóló figyelmeztetés. A szociáldemokraták egyetértenek a tíz százalékos küszöbbel, és jelezték, támogatnának egy ilyen irányú törvénymódosítást. Az RMDSZ elfogadhatatlannak tartja a felvetést. Jelenleg Romániában öt százalék a parlamenti küszöb.

Traian Basescu egy televíziós műsorban jelentette ki: támogatja, hogy a pártok parlamentbe kerüléséhez szükséges küszöböt a jelenlegi öt százalékról tízre emeljék.
"Még ennél is korrektebb megoldás lenne az egy- vagy kétfordulós, egyéni választókerületes rendszer bevezetése, mivel ezáltal két nagy párt kormányozhatna egymást váltva, esetleg egy kisebb párt támogatásával" - mondta az államfő, aki szerint a koalíciós megoldások akadályozzák a koherens és hatékony kormányzást.

Az államfő felvetését az ellenzéki Nemzeti Liberális Párt (PNL) nem támogatja. Varujan Vosganian PNL-alelnök szerint Basescu tulajdonképpen a Demokrata Párttal koalícióban kormányzó RMDSZ-t figyelmeztette - írja a kronika.ro.
"A tízszázalékos küszöbbel kapcsolatos kijelentésen az RMDSZ-nek kellene elgondolkodnia. A szövetség vélhetően elégedetlenségének adott hangot a koalíciós együttműködés és a kormány tekintélye kapcsán, az államfő pedig figyelmeztette az RMDSZ-t, hogy nyugodjon le" - fejtette ki Vosganian.

Édler András György, az RMDSZ Kovászna megyei parlamenti képviselője kedden úgy nyilatkozott: Basescu elnök "veszélyes vizekre" tévedt. "Remélem, hogy csak a navigációs berendezések pillanatnyi meghibásodása okolható ezért a félresiklásért, és az elnök nem szándékosan irányítja hajóját ebbe az irányba" - fogalmaz Édler, mivel a tízszázalékos küszöb a magyar képviselet és más kisebbségek végleges eltávolítását jelentené a parlamentből, ez pedig szerinte elfogadhatatlan törekvés egy magát demokratikusnak valló államban. "Ezt a kérdést sürgősen tisztázni kell, és ennek függvényében lehet, hogy újra kell gondolni az RMDSZ szerepét a politikai porondon" - idézi a kronika.ro az RMDSZ-képviselő közleményét.

Márton Árpád RMDSZ képviselő Basescu javaslatára úgy reagált: a román elnök nem gondolta végig felvetését vagy pedig valóban az a célja, hogy az RMDSZ kikerüljön a parlamentből. A képviselő szerint a magyar szervezetnek még nincs hivatalos álláspontja ezzel kapcsolatosan.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!