ERDON Országos hírek

2010.04.16. 09:45

Az ország egyedüli kontratenorja

<p>Nálunk is vetítették Farinelli, a kasztrált című filmet, melyet Gérard Corbiau rendezett és a forgatókönyvnek részben társírója volt 1994-ben.</p>

A filmnek annak idején óriási sikere volt, joggal. Farinelli valóban létező személy volt (Nápoly, 1705. január 24.Bologna, 1782. szeptember 16.). Eredeti neve Carlo Maria Broschi, olasz énekes, a kor legünnepeltebb énekeseinek egyike, aki hatalmas vagyonra tetet szert. Sőt az angol politikai életben is jelentős személy volt. Régen ezek az énekesek a cappella műfajban a szoprán és alt szólamát énekelték, amikor a templomi kóruséneklésben a nők még nem vehettek részt.

Valószínűleg J. S. Bachnak (Eisenach, 1685. március 21.Lipcse, 1750. július 28.) alkalma volt látnia és hallania a nála 10 ével fiatalabb énekest. Talán ennek is köszönhető, hogy az egyik legmonumentálisabb művébe alkalmazott falzetténeklésmódot,amelyet az úgynevezett fejhangon éneklő férfiak alakítottak ki. A falzett az énekművészet egyik külön ágát képezi; ritka az olyan énekes, ki művészi tökéllyel tudja használni. A középkorban és a 15-18. században, Angliában még a 19. században is falzettisták énekelték a női szólamokat az egyházi muzsikában, azaz olyan férfiénekesek, akik női hangon tudtak énekelni. Ma is fontos kelléke az operaénekesnek a falzett. A falzettisták szerepkörét, manapság az operaszínpadokon szoprán vagy mezzoszoprán énekesnők, korhű előadásokban pedig — kontratenorok éneklik. Mivel a kolozsvári Szent Mihály Templomban J. S, Bach H- moll miséjét minél tökéletesebben akarják előadni, ezért kérték fel Florin Cezar Outu kontratenort a szereplésre. Aki nem kasztrált. Ne tévesszük össze azzal, ami az elmúlt századokban megtörtént.

A kasztráltak vagy castrati (a latin castratusból ered, jelentése herélt) azoknak az énekeseknek a neve, akiket gyermekkorukban megfosztottak férfiasságuktól és így felnőtt korukban is megőrizték hangjuk gyermekien szép csengését, miközben a hangképző apparátus erősödésével annak terjedelme, ereje és mozgékonysága növekedett. A régi zene historikus előadásain a 20. század második felében felelevenítették a kontratenor énektechnikát. Elsősorban a 16-17. századi angol egyházi zenében fordult elő. Hangterjedelme c-c2, a magasabbaké: g-e2. A kontratenor (vagy férfialt) egy énekes hangfaj. A falzett technika minden férfi által megtanulható.

A zenekari próba alatt tapasztalhattam, hogy ez a rendkívül ritka (nem mintha a jó tenor annyira gyakori lenne) hanggal rendelkező ifjú hogyan fogadta ezt a természetből fakadó adottságot? Amint elmondta zenész családban született 1980-ban. Hat éves korában kezdted zongorázni. Tanulmányait a szülővárosában, Ploiesten végezte a zeneművészeti középiskolában. Mint minden diáknak neki is kötelező volt az iskola kórusában énekelnie. Tenor szólamot énekelt. De szívesen, szinte viccből utánozta a bariton, de a szoprán, mezzoszoprán kórista társainak éneklését is. Ekkor vette észre, mennyire jól sikerül neki ez. A kontratenor gondolata nem is fordult meg fejében. Mások hívják fel rá a figyelmét, hogy olyan alkati adottságokkal rendelkezik melyek lehetővé teszik a kontratenor éneklést. Versenyeket nyer. A zeneművészeti iskolának a zongora és énekesi szakát végzi el kitűnő eredménnyel. Ennek is köszönheti, hogy Milánóba kerül Margaret Hayward világhírű szoprán osztályába. Ő az, aki tulajdonképpen szakszerűen megtanítja a kontratenor éneklésre. De megtanítja arra is, nagyon fontos, hogy mindig a saját hangját adja, ne próbáljon többnek látszani, mint amilyen formában éppen érzi magát, és semmiképpen se akarjon más hangjával énekelni, másra hasonlítani. Legyen önmaga. Ennek köszönheti a Barcelonai „Francisco Vinas” nemzetközi énekverseny kontratenor fődíját, a Drezdában 2004ben megrendezett nemzetközi énekverseny III. helyezését. Egy évvel később 2005-ben Olaszországban Riva del Gardaban megrendezett „Riccardo Zandonai” nemzetközi énekversenyen  a speciális különdíjat veheti át. A legjobb barokk éneklésért a „Renata Tebaldi” énekversenyen nyer, majd eső díjat kap 2006-ban az olaszországi Sarzanaban.

Claudio Abadin kövül fontosnak tartja Fabio Biondi, Emmanuele Villaume és Ottavio Dantoneval, mint karmesterekkel való fellépéseit. Partnerként büszke Andreas Csholl, Simone Kermesszel való fellépéseire. Mint rendezőt Pierluigi Pizzt kedveli. Ezek az elismerések pedig azt bizonyítják, hogy a kontratenorok is helyükre kerültek az énekesek között. Amit az is bizonyít, hogy a dzsessz világa is mind jobban felfedezi a kontratenor hangban létező lehetőségeket. Amint mondta, mint énekest külföldön sokkal jobban ismerik, mint hazájában. Rengeteg helyre hívják fellépni, felvételeket készíteni. A Szent Mihály templomban való fellépése számára nagyon fontos feladat, mert egy ilyen monumentális, több száz éves templomban Bachot énekelni megtiszteltetés. Azt szeretné bizonyítani ezzel a koncerttel is, hogy a kontratenor nem feltétlenül egy virtuóz, akrobata, hanem egy ugyanolyan zenész, mint a többiek.

Csomafáy Ferenc

          

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!