ERDON Országos hírek

2010.03.31. 07:59

Zárolhatják a bankszámlákat

<p>A bankok azzal fenyegetik klienseiket, hogyha legkésőbb március 31-ig nem jelentkeznek személyesen adataik aktualizálása végett, akkor április 1-től készek zárolni folyószámláikat.</p>

Románia pénzintézeteinek többsége máig szabta meg azt a végső határidőt, amikor ügyfeleiknek lehetőségében áll személyesen jelentkezni azoknál a bankoknál, ahol érvényes folyószámláik vannak. Erre szerintük azért van szükség, hogy minden nyilvántartott kliensük érvényes és valós adatokkal rendelkezzen az illető pénzintézeteknél. Felhívásukban az is szerepel, hogy ügyfeleik abban az esetben is kötelesek személyi igazolványukkal megjelenni, ha semmilyen adatuk nem változott az eltelt időszakban. A figyelmeztetésükben az áll, hogy ez a rendelkezésük vonatkozik mind a jogi-, mind a magánszemélyekre. Az Országos Fogyasztóvédelmi Hatóság túlkapásnak minősítette a bankok ügyfeleinek számlazárással való riogatását. A Román Nemzeti Bank (BNR) arra kérte a kereskedelmi bankok vezetőit, hogy fejezzék be az ügyfelek személyes adatainak aktualizálását. Egyébként a BNR szabályzatában nincs olyan előírás, hogy amennyiben a kereskedelmi bankok ügyfelei nem frissítenék adataikat, akkor bármelyik pénzintézetnek jogában állna az, hogy zárolja bárkinek is az érvényes folyószámláját.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!