ERDON Országos hírek

2010.03.03. 18:55

Teret hódít a cigarettacsempészés

<p>A román cigarettapiac 36,2 százalékát tette ki a csempészcigaretta, mely év végéig akár egy milliárd eurós bevételkiesést jelent a román államkasszának, derül ki egy kutatásból.</p>

Soha nem látott méreteket öltött Romániában a cigarettacsempészet és a dohánytermékekkel történő feketekereskedelem. A román cigarettapiac mintegy negyedét teszi ki a cigarettacsempészet, melynek féken tartása a hatóságoknak nem igazán sikerül a fokozott ellenőrzési akciók ellenére sem. A razziák ellenére is virágzik a csempészcigaretta-árusítás az ország piacain, köztük Szatmár megyében is. A feketézés igencsak kifizetődő, hiszen egyre nagyobb azon vásárlók száma, akik csempészcigarettát vásárolnak. Ez a jelenség azzal magyarázható, hogy egy doboz cigaretta az üzletben 9 lejtől kezdődő áron vásárolható meg, a feketézőktől pedig megyénk piacain 4 lejtől kezdődő áron vásárolhatnak füstölni valót.

Egy szatmárnémeti feketéző elmondása alapján egy doboz cigaretta Romániába csempészése nem egyszerű feladat, és nem annyira kifizetődő, amennyiben nem nagy tételben gondolkodik a csempész, hiszen az ukrán vámosnak, pecsételőnek a „tradíciót kell kifizetni, míg a román vámosoknak a kenőpénzt, mely egy doboz cigaretta esetén eléri a 2 lejt, ugyanannyi mint egy doboz dohánytermék átlagára Ukrajnában. Figyelembe véve, hogy esetenként 12-24 órát is úton kell lenni, míg hazaérnek, a legtöbben 100 doboz alatti mennyiséget csempésznek, és ilyen körülmények nem mondható túl kifizetődőnek ez a tevékenység. Informátorunk elmondta, hogy mindazok, akiknek kiépített kapcsolatrendszerük van a határőrökkel, nagy tételben üzérkednek, és így a bevételük sokkal nagyobb és biztosabb.

Csempészés visszaszorítása

A rendőrök, vámosok és a pénzügyőrök 2009-ben több mint 202 millió szál cigarettát foglaltak le, mely mennyiség több mint felét a vámban. Ez év február közepéig a vámosok 25 millió szál cigarettát foglaltak le, míg a rendőrök 8,34 millió szál cigarettát, 1,24 millió euró összértékben. A rendőrség 32 esetben indított bűnvádi eljárást, 45 személy ellen cigarettacsempészés miatt. Ugyanakkor 612 személyt bírságoltak meg 950 000 lejes összértékben cigarettacsempészés miatt. Jelenleg a Pénzügyőrség raktáraiban több mint egy millió szál, 2010 folyamán lefoglalt cigaretta található, melyek megsemmisítésre várnak.

Huszonöt százalék

A román cigarettapiac 25 százalékát a csempészésből származó dohánytermékek teszik ki, derül ki a nagy cigarettagyártók adatai alapján. A Novel Research kutatócsoport által elvégzett tanulmányból az is kiderül, hogy februárban a cigarettacsempészés a teljes hazai dohánypiac 36,2 százalékát tette ki, mely az elmúlt év utolsó harmadához képest 22 százalékos emelkedést jelent. A cigarettagyártók azt kérik az államtól, hogy tegyenek óvintézkedéseket ennek a jelenségnek a visszaszorítására, ellenkező esetben az állam vesztesége ebben az évben több mint egy milliárd euró lesz a csempészés miatt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!