ERDON Országos hírek

2010.03.11. 08:48

NATO kémközpont Nagyváradon

<p>A Honvédelmi Minisztérium évértékelőjén Traian Basescu államfő bejelentette, hogy március 16-án Nagyváradon felavatják a NATO hírszerző oktatási központot.</p>

A román államfő a Honvédelmi Minisztérium évértékelő gyűlésén kijelentette, hogy a nagyváradi központ létesítése annak jele, hogy a NATO elismeri a román hírszerző tisztek által elért eredményeket az iraki és az afganisztáni hadszintereken. A minisztérium szóvivője Constantin Spanu szerint a szaktárca erre a projektre 17,8 millió lejt irányzott elő, ebben az összegben benne van az infrastruktúra felújításána, és a szükséges kellékek beszerzésének költsége is. A NATO HUMINT nevű központ egy volt váradi katonai ingatlanban fog működni, melyet felújítottak és térfigyelő kamerákkal láttak el. A központban katonai és civil személyzet is fog dolgozni. A humán forrásoktól begyűjtött információkra szakosodott nagyváradi NATO központ létrehozását a Tariceanu kormámy határozata értlmében, a Legfelsőbb Védelmi Tanács javaslatára hozzák létre. A szóvivő szerint a választás azért esett Nagyváradra, mert itt a katonaság által hátrahagyott számos használható épület van, de a város földrajzi elhelyzekedése, a kiépített infrastruktúra és a nemzetközi repülőtér megléte is szerepet játszott a döntés meghozatalában. „Egy másik fontos elem a régió multikulturális jellege volt” - tette hozzá a szóvivő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!