ERDON Országos hírek

2010.03.13. 10:48

Mégsem környezetkímélők

<p>Mégsem annyira környezetkímélők a sok üzletben árult biolebomló szatyrok, mint általában gondolják őket - derül ki egy brit tanulmányból.</p>

A Loughborough-i Egyetem kutatása szerint a lebomlást gyorsító anyagokat tartalmazó bioszatyroknak bizonytalan a természeti környezetre gyakorolt hatásuk. Kimutatták azt is, hogy pont ezek miatt az adalékok miatt az újrahasznosítás hagyományos formái nem alkalmazhatók az ilyen szatyrok esetében. Maga a biolebomló (angolul biodegradable) szó is félreértésekre adhat okot, hiszen az ilyen szatyrokat nem lehet komposztálni - hívta fel a figyelmet közleményében Dan Norris brit környezetvédelmi államtitkár.

"Reméljük, ez a kutatás eltántorítja majd a gyártókat és kereskedőket attól, hogy azt állítsák: ezek az anyagok környezetkímélőbbek, mint a hagyományos műanyagok" - hangsúlyozta Dan Norris. A kutatást a brit környezetvédelmi, élelmiszer- és vidékügyi minisztérium finanszírozta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!