ERDON Országos hírek

2010.03.15. 18:16

Az alkotmány módosításának kiemelten fontos pontja a kisebbségek képviselete

<p><span lang="HU">Tánczos Barna és Borbély Károly, a Szövetség két államtitkára képviselte az <strong>RMDSZ</strong>-t a hétfő délutáni cotroceni-i, az alkotmánymódosításról és az állam modernizációjáról szóló konzultáción. </span></p>

A tanácskozás utáni nyilatkozatában Tánczos Barna elmondta, az RMDSZ partner az alkotmánymódosításban, a képviselők és szenátorok számának csökkentését illetően, amelyet egy jól átgondolt elemzés kell megelőzzön, de a Szövetség továbbra is következetes a kétkamarás parlament szükségességével kapcsolatosan. -Úgy gondoljuk, hogy Romániának egy valós kétkamarás parlamentre van szüksége, egy felsőházra, amely fóruma legyen az ország régiói képviseletének- hangsúlyozta.

Az államtitkár kifejtette, az állam modernizációja terén az RMDSZ támogatja a decentralizációt, a forrásoknak és hatásköröknek a helyi, megyei hatóságokhoz, vagy a régiókhoz való átutalását, úgy ahogy azt az majdani Alkotmány vagy erre vonatkozó törvény szabályozza majd.

Az alapokmány módosításának kiemelten fontos pontja a kisebbségek képviselete: az új rendszernek továbbbra is biztosítania kell a kisebbségek valós képviseletét úgy a képviselőházban, mint egy esetleges régiók tanácsában is-tette hozzá.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!