ERDON Országos hírek

2010.03.10. 10:53

A román korrupcióellenes ügyészség le akar tartóztatni egy szenátort

<p>Le akarja tartóztatni a romániai korrupcióellenes ügyészség (DNA) a román Szociáldemokrata Párt (PSD) egyik szenátorát, ezért a román parlament felsőházától a honatya mentelmi jogának a megvonását kéri.</p>

A DNA főügyésze kedden küldte el az igazságügyi miniszterhez azt a kérést, hogy a szenátus tegye lehetővé Catalin Voicu szenátor letartóztatását, aki az ügyészek szerint befolyásával üzérkedett, és kenőpénzeket fogadott el. A vádhatóság szerint Voicu kért pénzt több üzletembertől is azért, hogy a bíróságon kedvező döntés szülessen az ügyükben, vagy éppen rendőröket próbált megvesztegetni, hogy ne indítsanak vizsgálatot az üzletemberek ellen.
Az ügyészek szerint Voicu tavaly július és szeptember között egy üzletembertől 260 ezer eurót kapott két részletben, hogy a legfelső bíróságon kedvező döntés szülessen az üzletember számára. Az ügyészek szerint Voicu tavaly augusztusban egy másik üzletembertől 119 ezer lejt fogadott el, ezért cserében arra próbálta rávenni a rendőröket, hogy ne indítsanak eljárást az üzletember ellen. A megvesztegetés leplezése érdekében az üzletemberek és a szenátor hamis könyvelési kimutatást készítettek, ezért a szenátort okirat-hamisítással is gyanúsítják.
Az ügyészeknek azért kell a szenátus jóváhagyását kérniük a letartóztatáshoz, mert a honatya mentelmi jogot élvez. Victor Ponta, a PSD elnöke úgy nyilatkozott, hogy pártja nem fogja akadályozni az igazságszolgáltatást, ezért szerinte a szenátusnak minél hamarabb döntést kell hoznia a kérdésben.
Romániában először fordul elő a rendszerváltás óta, hogy az ügyészség le akar tartóztatni egy törvényhozót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!