ERDON Országos hírek

2010.02.23. 11:49

PSD erdélyiek nélkül

<p>Ioan Rus a Szociáldemokrata Párt (PSD) ún. kolozsvári csoportjának vezető egyénisége szerint a PSD kongresszusán két eredmény született: Victor Ponta lett az elnök és egyetlen erdélyi se került be a párt vezetőségébe.</p>

„A most lezajlott PSD kongresszusnak két eredménye volt”, mondta tegnap a Nagyváradra látogató Ioan Rus, a párt kolozsvári csoportjának vezető egyénisége. „Az egyik eredmény az, hogy a párt központi vezetőségében nincs egyetlen erdélyi sem, ami az erdélyi szervezetek és a központ közötti korrekt kapcsolat bizonyítéka, hiszen ők nem engednek minket a döntések közelébe, mi pedig nem adunk nekik szavazatokat. Ezalól a képlet alól csak a Nastase kormányzás képez kivételt, amikor mi is döntésközelbe kerültünk. Mi már húsz éve harcolunk a párton belüli decentralizáció érdekében, eredmény nélkül. A második eredmény Victor Ponta győzelme. A PSD-be az elmúlt húsz év során kevés értelmiségi és kevés fiatal jött, mert mindig azt mondták, hogy ez a posztkommunisták, az idősek, a korruptak, a Vangheliek pártja. Ponta megválasztásával remélheltőleg ezek a klisék eltűnnek, de legalábbis tompulni fognak” - értékelt Rus.

 
Erdély vs. Órománia
 
Arra a kérdésünkre, hogy Ponta győzelmével javulni fog-e a központ és az erdélyi PSD-szervezetek közötti kapcsolat, Ioan Rus azt válaszolta, hogy ez egy folyamat, ami nem elsősorban Pontatól függ. Ehhez elsősorban nagyon jól strukturált baloldali doktrinára, szociális, gazdasági doktrinára van szükség, azért, hogy ezeknek a struktúráknak a segítségével szorítsák vissza a befolyással való visszaélést és - ahogy Rus fogalmazott - a „komasági kapitalizmust.” Rus kifejtette, hogy az erdélyi szavazók intelligensek, ezért a jobboldali pártokat szavazzák meg, hiszen ők saját képviselőiket akarják a kormányba, a parlamentbe küldeni, tehát ilyen szempontból hiába is szavaznának a PSD-re Erdélyben. Ioan Rus szerint Erdélyben megvan a tárgyalások tapasztalata, ami pozitív különbség a havasalföldiekkel és moldovaiakkal szemben. „Míg Erdélyben tárgyalni kell  - a különböző egyházakkal, a magyarokkal, a székelyekkel - addig Délen az önkényesség és az anyagi jutalmazás dönti el az ügyeket” - konkluzionált Rus.
 
Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!