ERDON Országos hírek

2010.02.24. 15:09

Megszűnnek a „kiegészítő” igazgatói állások

<p>Csökkenni fog a kórházigazgatók száma, az erre vonatkozó feljegyzést kedden elfogadta a kormány – jelentette be Cseke Attila egészségügyi miniszter mai bukaresti sajtótájékoztatóján.</p>

A dokumentum értelmében 28%-kal, 577 személlyel csökken a vezető beosztásúak (az igazgatók) száma, 2069-ról 1492-re. Mivel az igazgató-tanácsokban a legtöbb tisztséget ideiglenes kinevezéssel töltik be, egészségügy-miniszteri rendelet alapján, és mivel csökkenteni kell a személyzeti jellegű kiadásokat, a szakminisztérium megszünteti az „egyéb igazgatók” ideiglenes kinevezését.

A 2006/85. törvény jelenleg túlságosan megengedő. Ennek eredményeképpen egyes, akár 400 ágynál kisebb kórházakban, előfordul, hogy hat hasonló tisztséget, a 400 ágynál nagyob kórházakban pedig helyenként tíz igazgatói tisztséget is létrehoztak. Van közöttük humánerőforrásra, számítástechnikára, logisztikára vagy egyebekre szakosított igazgató, mert ezt megengedte a törvény” – magyarázta Cseke Attila.

A miniszter példaként említette a marosvásárhelyi Megyei Sürgősségi Kórházat, ahol 10 igazgatói tisztség létezik, szemben a galaci vagy jászvásári hasonló kórházakkal, ahol 7-7 vezető van a menedzseren kívül.

Az új szabályozás szerint:

  • 400 ágy feletti nagyságú egyetemi kórházakban 5 vezető lesz: menedzser, orvosigazgató, gazdasági igazgató, fejlesztési-kutatási igazgató és ellátási igazgató (director medical, director financiar, director de cercetare-dezvoltare şi director de îngrijiri)

  • 400 ágy alatti nagyságú egyetemi kórházakban 4 vezető lesz (nincs ellátási igazgató)

  • 400 ágy feletti, nem egyetemi kórházakban 4 vezető lesz: menedzser, orvosigazgató, gazdasági igazgató és ellátási igazgató (manager, director medical, director financiar, şi director de îngrijiri)

  • 400 ágy alatti nagyságú, nem egyetemi kórházakban 3 vezető lesz: menedzser,orvosigazgató és gazdasági igazgató.

A létszámcsökkentés havonta megközelítőleg egymilló lejes megtakarításhoz vezet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!