ERDON Országos hírek

2010.02.02. 13:24

Újabb negatív rekord: Európában nálunk kerül a legtöbbe egyetlen kilométernyi autópálya megépítése

<p>A <strong>Világbank</strong> felmérése szerint három negatív rekordot is sikerült megtartanunk, valamint beállítanunk. Romániában a legrosszabbak a közutak, mi rendelkezünk a legkevesebb autópályával, de a legfontosabb az új rekord, amelyben nehéz lesz még csak megközelíteni is minket: itt a legdrágább egyetlen kilométernyi <strong>autópálya</strong> megépítése.</p>

Messze többet fizetünk az európai átlagnál útépítésre, miközben a legrosszabb minőséget kapjuk. A legújabb autópálya terv szerint Brassó és Comarnic közötti útszakasz minden egyes kilométere 80 millió euróba kerül majd a román államnak. Magyarázat természetesen akad: nehéz a terep, amelyen építkezni kell. Franciaországban hasonló terepen 18 millió, míg Németországban 19 millióba került egy -egy kilométer. Görögország ennél olcsóbban, mindössze 10 millióért oldja meg. A Soarelui autópálya két szakasza, amely összesen 50 kilométer, 400 millió euróba kerül. Ennek 30 százalékát fizeti Románia, míg a maradékot az Európai Befektetési és Fejlesztési Banktól kapott kölcsönből finanszírozzuk, azzal a kikötéssel, hogy 2011-re készen kell lennie.
Ugyancsak ekkorra kell elkészülnie Konstanca körgyűrűjének, amely annak ellenére, hogy mindössze 22 kilométer, 142 millió euróba kerül, amelynek 46 százalékát állja az állam.
A legnagyobb botránnyal mégis a Transilvania autópálya büszkélkedhet, amelyet a Bechtel cég neve is fémjelez. Tavaly készült el az első 42 kilométere, amelyet dérrel durral átadtak, annak ellenére, hogy fontos közlekedésbiztonsági elemek hiányoztak róla. Ez a szakasz 160 millió euróba került.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!