ERDON Országos hírek

2010.02.05. 13:08

Előnyugdíj - "félpénzért"

<p>A szakminisztérium tervei szerint az eredeti jövedelmüknek csak a felét kapnák azok, akik előnyugdíjba vonulnak. Ugyanakkor a betegnyugdíjak felülvizsgálatát is tervezik.</p>

Romániában az utóbbi időben 300%-kal nőtt azok száma, akik a törvényesen megállapított életkor előtt, úgynevezett előnyugdíjba mentek, de azok száma is nőtt 50%-kal, akik valamilyen betegségre hivatkozva hagytak fel a munkával. Az elmúlt évben összességében 900 ezer volt a valamilyen fogyatékosság miatt nyugdíjazottak száma, és 115 ezren vették igénybe a nyugdíjas éveket öt esztendővel előbbre hozó előnyugdíj lehetőségét.

Szigorúbb feltételek

A tény, hogy a romániai nyugdíjasok közel 20%-a, vagyis több, mint egymillió személy jövedelmét az állami költségvetésből kell fedezni, lépésre késztette a szakminisztérium illetékeseit: olyan törvényjavaslatot készítenek elő, melynek értelmében azok, akik előnyugdíjba akarnak vonulni, a mostani 30% helyett eredeti fizetésük 50%-val kell megelégedjenek! Ugyanakkor megszigorítják a betegnyugdíj odaitélését is. Utóbbi része lesz, hogy nem csak egy orvos által kiállított igazolás, de egy orvoscsoport véleményezése is szükséges lesz. Ezen felül, ha az orvosoknak kétségeik támadnának, egy "független szűrőnek" is alávethetik a kérelmezőt, illetve olyan laboratóriumokba is küldhetik kivizsgálásra, melyekkel a nyugdíjpénztár szerződésben áll.

Ellenőrzéseket tartanak

Akik már most is betegnyugdíjban vannak, azokat ellenőrzésre hívhatják, a meg nem jelenés a jutattás elvesztését jelenti. Az intézkedések meghozatalához nagy mértékben hozzájárultak az eddigi ellenőrzések eredményei, Dâmboviţa megyében kiderült például, hogy a betegnyugdíjazások fele törvénytelen. Az illetékesek úgy vélik: a jogosulatlan betegnyugdíjasokat az orvosi papírok egyszerű felülvizsgálatával ki lehet majd szűrni, az előnyugdíj csökkentése miatt pedig "senki nem lesz bolond fele pénzért otthon maradni".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!