ERDON Országos hírek

2010.02.09. 17:52

Elfogadták Cseke Attila szenátori kezdeményezését

<p>Elfogadta a Képviselőház az egyesületek és alapítványok elnevezésére vonatkozó törvénymódosítást. A Cseke Attila Bihar megyei RMDSZ-szenátor által kidolgozott és két társával együtt beterjesztett tervezetet 4 tartózkodás mellett, 219 támogató és csupán 6 ellenszavazattal fogadta el a Parlament alsóháza.</p>

Az alapítványok és egyesületek elnevezésére vonatkozó eddig érvényes törvénykezés megszabta, hogy „tilos olyan szavak használata a megnevezésben, amely révén összetéveszthető valamely helyi vagy országos hatósággal vagy állami intézménnyel”. A 2000/26. sürgősségi kormányrendelet 7. cikkelyének kiegészítésre azért volt szükség, mert a jogszabály nem pontosította, melyek azok a kifejezések, amelyeket tilos használni. A szenátor javaslata szerint ezek a következők: felügyelet, felügyelőség, gárda, akadémia, egyetem, intézet, hatóság, tanács és az ezekből származtatott kifejezések.

– Átláthatóságot, bizonyos korrektséget teremt a módosítás az elnevezésekben. Évek óta mindannyian beleütközünk abba, hogy egyes szervezetek állami intézmény látszatát keltik azáltal, hogy bármilyen akadémiának, felügyelőségnek vagy intézetnek nevezik magukat. Ebben a zűrzavarban szeretnénk kissé rendet tenni, legalább azáltal, hogy mostantól nem lehet ilyen elnevezést használni, sőt, a „román” vagy „országos/nemzeti” (naţional) elnevezést is csak a Kormányfőtitkárság külön engedélyével lehet beiktatni az egyesület vagy alapítvány nevébe. Ugyanakkor, mivel egyetlen törvénynek sem lehet visszamenőleges hatálya, minden ilyen elnevezéssel működő szervezet megtarthatja nevét – magyarázta Cseke Attila jogász-szenátor. A jogszabályt korábban a Szenátus is jóváhagyta, a hivatalos Közlönyben való megjelenése után lép hatályba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!