ERDON Országos hírek

2010.01.20. 08:53

Fellendülőben az e-kereskedelem Romániában

<p>Az elektronikus boltokban (e-bolt) a legkeresettebb áruk és szolgáltatások a könyvek, CD-k, elektronikai, számítástechnikai termékek, utazásfoglalás, jegyvásárlás és pénzügyi, biztosítási szolgáltatások.</p>

Romániában a tavalyi évben 75 százalékkal nőtt az internetes kereskedelem a 2008-as évihez képest. Ez részint annak köszönhető, hogy egyre ismertebbek és biztonságosabbak lesznek az on-line pénzátutalási formák, részint pedig annak, hogy a cégek egy része képtelen fizetni alkalmazottait, valamint a működéséhez szükséges üzlethelyiségek bérleti díjait, és áttették „székhelyüket” az internetre. A kereskedők optimistán nyilatkoznak azzal a térhódítással kapcsolatban, amelyet az e-kereskedelem (elektronikus kereskedelem) az utóbbi néhány évben Romániában is elért. 2009-ben több mint 1,2 millió on-line tranzakciót bonyolítottak le.

Legtöbbször vásárlásra használták tavaly is az e-kereskedelem nyújtotta lehetőségeket, de ezt követte a sorban a közköltségek számláinak fizetése, a nyaralás, vendéglő, mozijegy lefoglalása. Ennek ellenére — az Európai Unió országainak átlagához képest — Romániában még mindig kevesen fizetnek úgynevezett dombornyomott bankkártyával vagy hitelkártyával az on-line vásárlásaiknál. A Román Nemzeti Bank (BNR) és a RomCard statisztikái szerint tavaly 93 millió eurónak megfelelő tranzakció zajlott interneten keresztül Romániában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!