ERDON Országos hírek

2010.01.27. 15:17

Csetri Elek halálára

<p>Csetri Eleknek, a Magyar Tudományos Akadémia külső tagjának, az erdélyi magyar történelemkutatás kiváló tudósának fáradhatatlan munkájára emlékszünk kegyelettel most, értékteremtő pályafutása végén.</p>

A tordai születésű és Kolozsváron diákoskodó akadémikusnak nem csak tudományos munkássága volt jelentős, hiánypótló, hanem közéleti, szervezői és oktatási tevékenysége is: az Erdélyi Múzeum Egyesület újjászervezője, egyetemi oktató, a romániai magyarság történetéről szóló tankönyv szerkesztője volt. Személyében olyan értelmiségit veszített el a magyar közélet, aki erkölcsi tartásával is példaként állt az utána következő nemzedékek előtt.

Csetri Elek abban a korszakban folytatta történeti kutatásait, amikor hálátlan és veszélyes volt a történelemről akár beszélni is. Sok hazai történészkollégájáéhoz hasonlóan, az ő tudományos tevékenységét is akadályozta a kommunista karhatalom. E nehézségek dacára is olyan hiteles történeti leírást hagyott a romániai magyarságra, amelyre közösségünk méltán hivatkozhat nemzedékről nemzedékre. Emlékének kegyelettel adózunk és köszönettel tartozunk azért a felbecsülhetetlen munkájért, amelyet a történelmi hitelesség nevében közösségünk önismeretéért és önbecsüléséért végzett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!