ERDON Országos hírek

2010.01.14. 15:43

A gyakorlati tudást mérik

<p>A nyolcadikos diákok nemzetközi tesztek mintájára készült felmérésen vesznek részt az idei évtől.</p>

Az idei tanévben a VII. és VIII. osztályos diákoknak már nem kell egységes félévi dolgozatokat írniuk. A változás következtében a VII. osztályos tanulók mentesülnek az egységes dolgozatírás terhe alól, ám a végzős évfolyamon tanulók egy, nemzetközi mintára készített, a tananyagnak megfelelő felmérésen vesznek részt. A felmérés a gyakorlati tudásra alapszik, azt ellenőrzi, hogy a négy év során tanultakat, a diákok hogyan hasznosítják.

A középiskolába való felvételi rendszer sem változik, a diákok ugyancsak jegyátlagaik alapján nyernek felvételt a kívánt — és a jelentkező lapokon bejelölt — iskolába, osztályba, szakra. A felvételihez szükséges osztályzat 50 százalékát az V–VIII. osztályos jegyátlag, 25 százalékát a VII. osztályban megírt egységes félévi dolgozatok átlaga, 25 százalékát pedig a VIII. osztályban megírt teszt osztályzatainak átlaga teszi ki. A diákok középiskolai helyekre való besorolása, az elmúlt évekhez hasonlóan, számítógépes rendszer segítségével történik majd.

A nyolcadikos diákok írásbeli próbákon vesznek majd részt, a tesztsorozat május 4–én a román nyelv és irodalom vizsgával kezdődik. Május 6–án az anyanyelv (magyar vagy német), 12–én pedig a matematika felmérésen vesznek részt a tanulók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!