ERDON Országos hírek

2009.01.12. 15:02

Sztrájkolni fognak a BCR–nél

<p>A Romániai Kereskedelmi Banc (BCR) alkalmazottai szerdától kezdődően sztrákjkba lépnek, jelentették be hétfőn. A banki letétek mennyisége szerint a legnagyobbnak számító romániai bankban a fizetést érintő elégedetlenség miatt kerül sor a munkabeszüntetésre.</p>

A pénzintézet vezetősége bírósági úton támadja meg a munkavállalók döntését. A bank vezetői szerint az ő erőfeszítéseik ellenére nem sikerült meghosszabbítani az elmúlt év végén lejárt munkaszerződéseket a dolgozók szakszervezetével folytatott tárgyalások során, pedig mindkét fél részére elfogadható megoldást kerestek, figyelembe véve az általánosan nehéz gazdasági viszonyokat. Úgy vélik, jelen körülmények között a bank személyzetének országos létszámát 8.700 főben tudják „szinten tartani” (november végén 9420 dolgozójuk volt), a szakszervezet elvárásai meglátásuk szerint túlzóak.

A bankvezetők az inflációs ráta 50%-nak megfelelő fizetésemelést ajánlottak, az alkalmankénti prémiumok megadását a bank lehetőségeitől tették függővé. Az alkalmazottak szószólói az említetteken felül további 3%-os fizetésemelést kérnek. A BCR közleménye szerint meghoznak minden olyan szükséges intézkedést, melyek által a minimálisan szükséges szolgáltatásokkal tudják fogadni ügyfeleiket a tervezett sztrájk idején is (nem részletezik, melyek ezek).

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!