ERDON Országos hírek

2009.01.04. 12:09

Romániának nem okoz gondot az orosz földgázszállítások csökkenése

<p>Romániának semmiféle gondot nem okoz az orosz földgázszállítások csökkenése, mivel vannak saját kiaknázható forrásai és raktáron lévő készletei - mondta szombaton Bukarestben Adriean Videanu román gazdasági miniszter.</p>

 A tárca vezetője "válságtanácskozásra" hívta össze az energetikai ipar kulcsfontosságú vezetőit, miután olyan jelzést kaptak, hogy január 11-ig 32 százalékkal kevesebb lesz a Romániába irányuló orosz földgáz mennyisége. Az ülés után Videanu a hírtelevízióknak és a hírügynökségeknek adott nyilatkozatában leszögezte: az országnak megvannak a szükséges mennyiségű készletei a belső fogyasztás biztosítására.

Péntek estétől a Romániába érkező orosz gáz mennyisége az orosz-ukrán gázvita miatt több mint egyharmadával csökkent. Marius Stroia, a Transgaz román gázvezeték-üzemeltető vállalat kereskedelmi vezérigazgatója megerősítette, hogy a szokásosnál 3,1 millió köbméterrel kevesebb földgáz érkezik naponta Romániába, ez a behozott mennyiség 32 százalékának felel meg. Szombaton a korábbi mintegy 10 millió köbméter helyett csak körülbelül 7 millió köbméter orosz gáz jutott be az országba.

Emlékeztetett: Romániába két ponton érkezik az import-földgáz, mégpedig a Duna mentén fekvő Isaccea településnél, valamint a Szatmár megyei Aranyosmeggyesnél (Mediesu Aurit). Mint elmondta, az elmúlt napokban körülbelül 58,5 millió köbméter volt az országos szintű gázfogyasztás. Ebből a romániai vállalatok - a Romgaz, a Petrom és mások - 33 millió köbmétert állítanak elő naponta. A raktárkészletből naponta maximum 26 milliót lehet kivenni, ha pedig mindezekhez hozzáadjuk az importból érkező mostani mennyiséget, több mint 7 millió köbméter még marad is.

A Petrom már jelezte, hogy hétfőtől leállítja a tulajdonában lévő Doljchim vegyipari kombinát termelését, ez pedig naponta 1,2 millió köbméter további gázfogyasztás-csökkenést jelent.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!