ERDON Országos hírek

2009.01.07. 07:28

Nem lesz gyorsforgalmi út

<p>A közlekedési miniszter, Radu Berceanu a Nagybánya–Szatmár–Pete gyorsforgalmi út helyett autópályát terveztet. Csehi Árpád tanácselnök elmondta, emiatt „visszakerülnek a kályhához”.</p>

Csehi Árpád megyei tanácselnök véleménye az, nagyon jó lenne a megye számára, amennyiben az első perctől így készültek volna a támogatások megszerzésére. A tervekben azonban gyorsforgalmi út szerepel, mivel ez lenne az olcsóbb megoldás, és autópályának könnyedén, kevés ráfordítással átalakíthatták volna a már meglévő gyorsforgalmi utat.

Ehhez csak egy–egy biztonsági sávval kellett volna kiszélesíttetniük az utat, valamint a sávokat elválasztó egyszerű megoldások helyett zöldövezeteket kellett volna létrehozni. Amennyiben megvalósulnak a közlekedési miniszter tervei, mintegy 30 százalékkal kerülnek többe a munkálatok.

Most már csak az úthoz szükséges területek kisajátítási folyamatának végét kellett volna megvárni, és keresni a munkálatokat elvégző céget. Ha autópálya lesz a gyorsforgalmi útból, a támogatáshoz „versenyezniük” kellene az ország hasonlóan nagyméretű autópályáinak terveivel — mint amilyen az észak–erdélyi autópálya —, ami lehetetlen volna.

Németh Tünde

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!