ERDON Országos hírek

2009.01.07. 10:10

Hitelezési pszichózis

<p>A Romániai Bankok Egyesületének elnöke és a CEC Bank elnöke Radu Ghetea szerint valóságos hitelezési pszichózis alakult ki Romá niában. Mindenki sopánkodik, hogy lehetetlen bankhitelhez jutni, senki nem nyújt manapság hitelt, legfeljebb csak óriási kamatra, ahelyett, hogy elmennének a bankokba és a helyszínen informálódnának a valós helyzetről.</p>

- Akkor sem történt volna nagy dolog, ha a jegybank 0,25 százalékkal csökkenti a monetáris kamatot. A Jegybank a kormány pénzügyi és adópolitikájára vár, nem akar semmit elsietni, mondta Ghetea.

A Román Nemzeti Bank veztőtanácsa kedden úgy döntött, hogy a monetáris kamatot 10,25 százalékon tartja, a kötelező tartalék kamatát pedig 40 százalékon. Az elemzők szerint ez egy elővigyzázatos döntés volt a kormánystratégia kikristályosodásáig.

A hitelintézetek által novemberben nyújtott nem kormányhitelek összege 1,1 százalékkal növekedett az előző hónaphoz képest, miközben a lejben felvett hitelek 0,4 százalékkal csökkentek, a lejben kifejezett valutahitelek  2,3 százalékkal növekedetek. Az euróban kifejezett valutahitel viszont 0,9 százalékkal csökkent novemberben októberhez képest.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!