ERDON Országos hírek

2009.01.07. 13:20

A tanügyben gondot okoz a tiltó rendelet

<p>A tavaly december 30-i kormányülésen hozott és január 5-étől hatályba lépett 230-as sürgősségi kormányrendelet tanárhiányt okozhat az amúgy is tanerő-gonddal küszködő román tanügyben.</p>

Főleg a nagy fizetésekkel és ennek megfeleleő magas nyugdíjakkal, külön nyugdíjpénztárral rendelkező belügyi hadügyi és igazságszolgltatási területre gondoltak a fentebb említett tiltó sürgősségi kormányrendelet meghozatalakor takarékossági meggondolásból, de a tanügy és más állami költségvetésből élé szektor is érintve lesz. A kormányrendelet ugyanis kimondja, hogy bármelyik állami szektorban csak úgy dolgozhat tovább egy nyugdíjas, ha beleegyezik abba, hogy amig dolgozik nyugdíjánk folyósítását felfüggesztik. Nyugdíjat és egyben fizetést is csak magánszektorban kaphat.

A tanügyi szakszervezetek nyilvántartása szerint a romániai tanügyben mintegy 6.300 személyt érint a tiltás. A tanügyminiszter igyekszik megtartani őket, hiszen ezek szakképzett tanárok, tanítók, akiket általában nincs kivel helyettesíteni. A Spiru Haret tanügyi szakszervezet az 50 százalékos fizetésemelési követelés mellé már beemelte azt is, hogy a továbbtanító nyugdíjas tanárok a fizetés mellett nyugdíjukat is megkaphassák.

Ioan Tent a A Tanügyi Szabad Szakszervezet Bihar megyei elnöke és a központ vezetőség tagja vagy három napja már Bukarestben tárgyal. Tegnap megkerestük telefonon és azt nyilatkozta, hogy kedden Emil Boc miniszterelnök elfogadta 50 százalékos béremelési követelésüket, mostmár csak a pénzügyminiszterrel kell megegyezniük az ehhez szükséges pénzalap átutalásáról, így a sztrájk elmarad, de a 230-as kormányrendelet miatt is tiltakoznak. Ezt nem lehet alkalmazni a tanügyre, ha mégis megpróbálják bírósági úton fogják megtámadni. Csupán Bihar megyében 264 olyan nyugdíjas tanár van, aki a nyugdíja mellett fizetést is kap de töredéknormával több mint 700 nyugdíjas dolgozik. Ezeknek néhány órájuk van hetente. Az ezért kapott pénz nyugdíjkiegészítésnek jól jön, de lemondani a nyugdíjról miatta nem lehet, viszont mást is nehéz találni helyettük, mondta Ioan Tent.

Albert Ferenc

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!