ERDON Országos hírek

2008.12.03. 10:51

HPV–oltás: színe és fonája

<p>Nagyon nagy arányú azok száma, akik nem engedélyezték lányaik beoltását a méhnyakrák elleni oltással. A hatóságok magyarázni próbálják a vakcina előnyeit.</p>

Nem adják fel az illetékesek: magyarázni próbálják a HPV elleni oltás előnyeit, mivel Románia legtöbb térségében 90 százalék körüli azon szülők aránya, akik nem hajlandóak beoltatni lányaikat. Ők többek között azzal érvelnek, hogy tudomásuk szerint még az emberkísérletek sem fejeződtek be teljesen, ráadásul több forrás azt mutatja, hogy súlyos mellékhatásai is lehetnek a vakcinának. Ezzel szemben próbáltak érveket felsorakoztatni a szakminisztérium emberei, amikor iskolai szülőbizottságok előtt foglalták össze a tárca álláspontját.

Érvek és ellenérvek

Adrian Streinu–Cercel, a bukaresti fertőző betegségek intézetének vezetője szerint a HPV-vírus okozza a méhnyakrák esetek 80 százalékát, ezért indokolt az oltás. Hozzátette, hogy a HPV-t kutató Harald zur Hausen kapta az idén az orvosi Nobel-díjat. A szakminisztérium emberei hozzátették: az oltás ugyan nem kötelező, de szerintük nagyon javallott. Bogdan Marinescu, a bukaresti szülészeti és nőgyógyászati kórház vezetője jelezte: az oltás ingyenes, ezért is ajánlja.

A másik oldalon áll a Szülőbizottságok szövetsége. E tömörülés az oltási kampány elhalasztását szorgalmazza. Szerintük ugyanis sem a szülőknek nincs elég információjuk a vakcina hatásairól, sem pedig a szakembereknek. Mint ismeretes, a 10 év körüli lányokat kellene beoltani, legalább 100 ezer ilyen kis páciensről van szó. A statisztikák szerint Romániában 100 ezer nőből 10 betegszik meg méhnyakrákban. Átlagosan hárman bele is halnak. Áthidaló megoldás lehetne, ha 14-16 éves korra halasztanák azoknak a most 10 éves lányoknak a beoltását, akik szülei jelenleg nem járulnak hozzá az oltóanyag beadásához.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!