ERDON Országos hírek

2008.12.16. 13:50

Egy boríték miatt ment Stolo?

<p>Lényegében beigazolódni látszik tegnapi előrejelzésünk: Traian Basescu nem bízott eléggé Stolojanban, így nem juttatott neki elég erőt, majd le is cserélte őt az elnök Emil Bocra.</p>

Nem változott végül semmi: a miniszterelnökjelölt személye más lett ugyan, de ez nem ingatta meg a kormánykoalíciót. Továbbra is a PSD+PC és a PD-L összeborulása marad. Időközben tartanak a találgatások Stolojan kihátrálása kapcsán. Theodor Stolojan azért adta vissza kormányalakítási megbízását Traian Basescu államfőnek, mert a koalícióra készülő két nagy párt akart rákényszeríteni minisztereket - legalábbis ez a vélemény olvasható a keddi román kommentárokban. Sokan keresik a választ keres arra a kérdésre, hogy miért lépett vissza hétfőn a miniszterelnök-jelöltségétől Stolojan. E távozás (vagy eltávolítás, kikényszerített lépés) miatt ugyanis Traian Basescu államfő hétfőn Emil Bocot, a Demokrata-Liberális Párt (PD-L) elnökét bízta meg a kormányalakítás feladatával.

A háttérről

Az összes, egyébként igen sokrétű magyarázatban található egy közös szrenárió is. Eszerint Basescu mindenképp előte tervezte azt, hogy a saját szívbéli emberét, Bockot teszi a miniszterelnöki posztra. Közben Stolojan azért lépett vissza, mert kabinetjének összetételét a nagykoalícióra készülő PD-L és a Szociáldemokrata Párt (PSD) közötti egyezkedés szabta meg, és így Stolojan állítólag nem vihette be a kormányba saját bizalmi embereit. A kormányalakításra szerdán felkért Stolojan visszavonulását Traian Basescu államfő már szombaton este tudta. Akkor a hozzá közel álló újságírókkal és értelmiségiekkel folytatott megbeszélésen állítólag tett is erre vonatkozó utalásokat. Stolojan hétfőn reggel maga is tájékoztatta bizalmasait arról, hogy képtelen ellenőrizni a nagykoalíció működési mechanizmusait. Ez arra enged következtetni, hogy Stolojan elégedetlen volt a nagykoalíciós megállapodással. A nagykoalíciót alkotó két párt lenyomta a torkán a minisztereket, és az ő szava nem érvényesülhetett a miniszterek kiválasztásában, sőt, annak a lehetőségét is elvette volna tőle a PSD és a PD-L, hogy miniszterelnökként maga is beleszóljon az egyes miniszterek menesztésébe vagy kinevezésébe.

Egy még erősebb változat szerint Stolojant az a boríték kényszerítette lemondásra, amelyet az államfőtől kapott volna. Egyes bukaresti lapok szerint ebben az összes kinevezendő miniszter, államtitkár és államtitkár-helyettes neve szerepelt, akiknek a személyében a két párt korábban megegyezett. Sőt, Stolojan egykori liberális társainak is szerepet szánt kormányában, de ezeket a személyeket sem a PD-L régi magja, sem a PSD nem fogadta el a tárgyalások során.  Mivel a PD-L-t a sajtó jelentős része B[sescu pártjának minősíti, a kommentátorok közül többen is kiemelik, hogy Stolojan is az ő bábja lett volna. Helyette most ott lesz ilyen, még puhább bábnak Emil Boc...

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!