ERDON Országos hírek

2008.11.29. 15:05

Nem tudjuk fizetni a hitelek törlesztését

<p>Egyre többen nem tudják törleszteni a részleteket azok közül, akik 20 ezer lejnél nagyobb hiteleket vettek fel. A BNR szerint ezeknek az adósoknak már 8 százaléka nem tudja törleszteni a hitelt, és az elmaradások értéke meghaladja a 210 millió lejt.</p>

Szakértők szerint azonban nem ez az igazán ijesztő arány, hanem az, hogy a lakosság 80%-nak van valamilyen hitele. Ez a tény azt bizonyítja, hogy a romániai lakosság döntő többsége nem tud a pénzével gazdálkodni. Az eladósodottság megítélésében az elemzők szerint nem a banki tartozásokat és a felvett hitelek értékét kell nézni, hanem azt, hogy mire vették fel az emberek ezeket a hiteleket.

Az adósságnak két iránya van. Az egyik a fogyasztást szolgálja, a másik viszont a beruházást, a fejlesztést, a befektetést. Ez utóbbi pozitív dolog, de a lakosság döntő többsége fogyasztás miatt vette fel a hitelt.

20 ezer lejnél nagyobb hiteleket összesen 72 milliárd lej értékben vettek fel a hazai lakosok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!