ERDON Országos hírek

2008.11.09. 17:13

Mikroatomerőmű Romániában

<p>Az első miniatomreaktorokat először Romániában fogják üzembe helyezni, állították az amerikai Los Alamos laboratórium szakértői.</p>

A minireaktorok kisebbek lesznek egy kamránál és mintegy húszezer lakást fognak tudni ellátni villamos energiával. Ezeket a reaktotokat öt éven belül piacra lehet dobni, és az elsõ ilyen erõmûvet a tervek szerint Romániában szándékoznak üzembe helyezni. A bejelentést a Los alamosi laboratórium kutatói tették, akiket a The Observer elektronikus változata idéz. Egyébként Los Alamosban fejlesztették ki a világ elsõ atombombáját is. A reaktorokat nem lehet majd elloponi azért, mert a föld alá kell majd behelyezni ezeket. Az elsõ minireaktorokat egy cseh vállalkozás rendelte meg. "Hat egységet rendeltek, de kifejzeték érdeklõdésüket további tizenkét reaktor megvásárlására" - mondta John Deal, a minireaktort gyártó Hyperion cég ügyvezetõ igazgatója, hozzátéve, hogy az elsõ ilyen miniatomerõmûvet Romániában állítanák fel. "A célunk az, hogy tíz centes áron állítsunk elõ egy watt elektromos energiát bárhol a világon" - nyilatkozta Deal, hozzátéve, hogy a minierõmûvek darabja mintegy 25 millió dollárba fog kerülni. Deal azt állítja, hogy már több mint száz megrendelõjük van, fõleg az energetikai szektorban tevékenykedõ vállalatok részérõl.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!