ERDON Országos hírek

2008.11.24. 11:23

Hiányzik a magyar változat

<p>Egy évvel a Nyelvi Karta hatályba lépését követően még mindig vannak olyan önkormányzatok, amelyek nem tartják be a szabályozást.</p>

Romániában 298 községben és városban haladja meg a magyar lakosság aránya a 20 százalékot. Ezeken a településeken a Nyelvi Karta értelmében az önkormányzatok elérhetővé kellene hogy tegyék a lakosságnak nyújtott szolgáltatásokat magyarul is. Mivel a hivatalos önkormányzati honlapok a polgároknak nyújtott fontos szolgáltatások közé tartoznak, így ezeken a településeken el kellene készíttetni annak magyar nyelvű változatát is. Egy évvel a jogszabály hatályba lépése után az önkormányzatok által működtetett honlapok kétharmada rendelkezik magyar nyelvű változattal, de van összesen 28 olyan önkormányzat, amely nem készíttette el honlapja magyar nyelvű változatát. Tasnádon annak ellenére nem készült el a honlap magyar nyelvű változata, hogy a 38 százalékban magyarok lakta kisváros a helyhatósági választásokon RMDSZ-es polgármestert választott meg Véron András személyében.

A felerészben magyarok által lakott és magyar polgármester által vezetett Szilágycseh (http://www.primariacehusilvaniei.ro) mentségére még felhozható, hogy egy még az előző polgármester által készített, csaknem egy éve nem frissített honlapja van a városnak. Emellett külön érdemes szólni Nagyváradról, ahol a csaknem 60 000 magyar lakos ellenére hosszú hónapok óta „készülőben” van a hivatalos honlap magyar változata. Természetesen vannak olyan városok is, ahol a magyarság aránya nem éri el a 20%-ot,mégis van magyar honlap-változat. (Például Arad és Zsombolya.) Tehát összességében a kép pozitív, már ha pozitívumnak lehet azt tekinteni, ha a települések többsége betartja a szabályozást.

A városok esetén már megfigyelhető, hogy jellemzően a román többségű településeken nem készült el a honlapnak magyar változata. Azon községek közül, amelyek nem készítették el honlapjuk magyar nyelvű változatát azonban több olyan is akad, amely többségében magyarok által lakott. Így például a 80%-ban magyarok laktak Szatmár megyei Lázári (http://www.lazuri.ro/ ) vagy a 67%-ban magyarlakta Maros megyei Vámosgálfalva (http://www.primariaganesti.ro/)vezetése valamiért nem tartotta fontosnak, hogy lakóit anyanyelvükön informálja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!