ERDON Országos hírek

2008.11.04. 11:23

Határon túli műsorok születésnapja a Magyar Televízióban

<p>Ünnepel a Magyar Televízió Határontúli Műsorok Szerkesztősége: másfél évtizede indultak a kárpát-medencei magyarsághoz szóló tematikus műsorok. Rendhagyó módon, néhány véleményt és emléket gyűjtöttek csokorba, ezzel köszöntve a jeles napot.</p>

„Adások sora formálta az alkotók csapatát, s ha az elnevezések változtak is, a munkatársak személye mindig biztosította az állandóságot, kovácsolta azt a szellemet, amely átszövi mindennapjainkat.” (Medveczky Balázs, az MTV alelnöke)

„Sokszor teszik fel a kérdést: miért kell két közszolgálati televíziónak párhuzamosan szólni a határon túliakhoz. Ezt álproblémának tartom: a nemzeti főadónak kötelessége, hogy minden magyarhoz eljuttassa üzenetét, hiteles tájékoztatást nyújtson, és a kulturális értékek szeretetére neveljen.” (Havasi János, az MTV Határontúli Műsorok Szerkesztőségének vezetője)

Lett egy csapat, amelyben együtt focizik az erdélyi operatőr a muravidéki szerkesztővel, a felvidéki műsorvezető a kárpátaljai riporterrel, az anyaországi rendező a délvidéki jegyzetíróval” (Belénessy Csaba, az MTV volt főszerkesztője)

„Célunk, hogy a kárpát-medencei magyarság büszke legyen kulturális eredményeire, mivel a szülőföldön maradás nagymértékben a kulturális identitás megőrzésétől függ.” (Dobos Menyhért, az MTV közéleti igazgatója)

„A magyar televízió határon túli szerepvállalásával a kárpát-medencei sajtó is gyarapodott. Új kollégákat ismerhettünk meg, akik részt vesznek rendezvényeinken, és szakmai ismereteiket szívesen osztják meg tagjainkkal. Az információ kincs, így mindnyájan gazdagabbak leszünk.” (Karácsonyi Zsigmond, a Magyar Újságírók Romániai Egyesülete ügyvezető elnöke)

„A kezdetektől megkapó volt számomra a szerkesztőség családias hangulata. Nagyon sok szakmai segítséget kaptunk az MTV-től, az éves tudósítói munkatalálkozók különösen emlékezetesek maradnak” (Zver Ilona, a Szlovéniai Magyar Rádió és Televízió műsorigazgatója)

„Már a rendszerváltás hetében felvettük a Magyar Televízióval a kapcsolatot. Az újra megnyitott Kolozsvári Stúdió kezdetben illegálisan küldte anyagait az MTV-be, később legalizáltuk az együttműködést. A jó kapcsolat azóta is tart, különösen nagyra értékelem a magyar közszolgálati televíziónak az Erdélyi Magyar Televízió megsegítésére tett felajánlását.” (Csép Sándor, Kolozsvári Televízió magyar adásainak volt főszerkesztője).

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!