ERDON Országos hírek

2008.10.14. 15:34

Évente háromezer halott az utakon

<p>Romániában évről-évre nő a közúti balesetek száma. A statisztikák azt mutatják, hogy évente háromezer személy veszti életét a balesetek miatt. Így Románia Európában a második olyan állam, ahol a legtöbben halnak meg a közúti balesetek miatt.</p>

A Román Rendőrség képviselői a Curentul című újságnak elmondták, hogy ebben az évben már 7532 balesetet regisztráltak, amelyekben 2148 személy vesztette el az életét, 6695 személy súlyosan megsérült. Ezek a számok arról is beszélnek, hogy az elmúlt évhez képest 24 százalékkal növekedett a balesetek száma, 7 százalékkal a halálesetek, és 33 százalékkal a súlyosan sérülték száma.

Franciaország nagykövete, Henri Paul azt nyilatkozta, hogy Románia közutain történt balesetek aránya 1,5 százalékkal magasabb az Európai átlagnál, és a balesetek 80 százalékát a sofőrök okozzák. Majd azt is hozzátette, hogy az Unió a következő tíz évben a Keleti régiójában legalább felére szeretné csökkenteni a közúti szerencsétlenségek számát.

Véleménye szerint egy hármas eljárással lehet elérni a balesetek csökkenését: ellenőrzés, büntetés és megelőzés. Ezzel a módszerrel Franciaországban 43 százalékkal, Portugáliában 42 százalékkal és Luxemburgban 30 százalékkal csökkent a balesetek száma.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!