ERDON Országos hírek

2008.10.23. 15:01

Támogatnák a Déli Áramlat gázvezeték megépítését is

<p>Románia kész támogatni mind a Nabucco, mind a Déli Áramlat gázvezeték megépítését - jelentette ki csütörtökön Varujan Vosganian román gazdasági és pénzügyminiszter.</p>

A tárcavezető hangsúlyozta: Románia kész támogatni minden olyan tervet, amelyet az Európai Unió is vállal, így a Nabucco és a Déli Áramlat gázvezeték megépítését egyaránt. A Mediafax román hírügynökség emlékeztet: bukaresti vezető először nyilatkozott arról, hogy Romániát is érdekli az orosz Gazprom által tervezett Déli Áramlat, amit elemzők a Nabucco vetélytársának tekintenek.
Varujan Vosganian leszögezte: Románia hivatalos úton nem kezdeményezett semmit, mindössze "bizonyos jelzésekre" válaszol nyitottsággal. Hozzátette: Románia részt vesz minden olyan tervben, amely az energiabiztonságot erősíti. A tárcavezető közölte, hogy két éven belül elkészül a konstancai kikötőben tervezett folyékonygáz terminál megvalósíthatósági tanulmánya.
Románia illetékes vállalata, a Transgaz országos vezetéküzemeltető kedden cáfolta, hogy csatlakozna a Déli Áramlat nevű gázvezetékhez, és hogy erről tárgyalásokat folytatott volna a Gazprommal.
A Gazprom a múlt héten pénteken tudatta, hogy fontolgatja új gázvezeték építését Románián keresztül, és találkozóra kerül sor az ügyben képviselője, illetve a román Transgaz, valamint a román gáztermelő vállalat, a Romgas vezetőivel.
A Transgaz cáfolta, hogy felmerült volna a tárgyalásokon az, miszerint a Déli Áramlat vezetéki vállalkozásba Bulgária helyett Románia lépne be.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!