ERDON Országos hírek

2008.10.17. 13:11

Mégegyszer az életjáradékról

<p>Azok az idős emberek, akiknek nincs erejük vagy eszközük a visszakapott föld megműveléséhez, bizonyos feltételek mellett kérhetnek életjáradékot az államtól.</p>

A 2005 júliusában megjelent 247-es törvén célja a kisparcellában lévő szántóföldek gépi megmunkálásra alkalmasabb nagyparcellába való tömörítésének ösztönzése. A törvény  11. paragrafusa úgy rendelkezik, hogy azok a földtulajdonosok, akik betöltötték a 62 évet, s nincs többjük 10 hektár földnél, ha bérbeadják, eladományozzák, vagy eladjáka azt életjáradékot kapnak az államtól. Erről már írtunk annak idején, de még mindig sokan nincsenek tisztában a lehetőséggel. Újdonság, hogy az idén már az I. és II. fokú rokkantnyugdíjasok is igényelhetnek életjáradékot, akkor is, ha még nem tölktötték be a 62 évet. A törvény hátránya, hogy a tulajdonos magának csak maximum fél hektár földet tarhat meg, a többit vagy eladja,vagy bérbeadja, illetve eladományozza. Bérbeadás esetén elég, ha bemutatja az igénylő a közte és a bérlő között kötött szerződést, mely be van jegyezve annál apolgármesteri hivatalnál, melyhez a föld tartozi, nem szükséges közjegyző előtt kötött szerződés. Ha elidegenítették (eladták, vagy eladományzták) a földet, akkor már szükség van a hiteles közjegyzői okiratra. Megjegyzendő, hogy a házastársak között kötött ilyen jellkegű tranzakció estén nem adnak életjáradékot. Bérbeadott terület esetén hektáronkjént 50 eurónak megfelelő életjáradékot kap a tulajdonos, eladott, vagy eladományozot füld esetén pedig hektáronként 100 eurót az ilyenesetben mostmár csak volt tulajdonos. Életjáradékot lehet igényelni örökölt föld után is, de vásárolt föld után nem.

Az igényléseket a Bihar Megyei Életjáradék Hivatalhoz kell leadni, mely Nagyváradon a Mezőgazdasági Igazgatóság székhelyén működik. A tipúskérvényhez csatolni kell a személyazonossági Igazolványt, a bérleti szerződést, ha bérbe van adva aföld, vagy az adásvételi szerződést, ha el lett adva. Szükséges még a bírtoklevél, melyből kitűnik, hogy ki tulajdonát képezi az a fdülddarab, mely után életjáradékot igényelnek. Közös tulajdon esetén közjegyzői vegyonrészmegállaptásra is szükség van, ha pedig örökölt földről van szó, akkor örökösödési bizonylatra. Ha első, vagy másodfokú rokkant kér életjáradékot akkor csatolni kell a dossziéhoz a rokkantsági fokot megállapító orvosszakértői jelentést is.

Bihar megyében ez év október elsejéig 1705 személy kért életjáradékot, 1556-nak hagyták jóvá eddig a  kérvényét összesen 6972 hektár föld után. Ebből 2514 hektár elidegenített (eladott vagy eladományozott) terület, 4458 hektár pedig bérbeadott terület.

Az idén, 2008-ban 373 dosziét nyújtottak be az Életjáradék Hivatalhoz, amiből tegnapig 224-et hagytak jóvá, a többi elbírálása folyamatban van. Összesen 1402 hektár után kérnek életjáradékot, amiből 624 hektár elidegenített, 778 hektár pedig bérbe adott terület. A 373 dossziéből  hatot betegnyugdíjas adott be, tízet pedig olyan más megyében lakó személyek, kiknek Bihar megyében van a földjük, tudtuk meg Jonata Lászlótól, a Bihar Megyei Életjáradék Hivatal vezetőjétől.

Albert Ferenc

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!