ERDON Országos hírek

2008.10.21. 13:59

Csak a román nyelv a nyerő!

<p>Emil Boc, a Demokrata-Liberális Párt (PD-L) elnöke Markó Béla legutóbbi, a magyar nyelv oktatásának kötelezővé tételére vonatkozó kijelentésére reagálva úgy ítéli meg, hogy RMDSZ ellenzékben marad, amennyiben a PD-L kormányra kerül.</p>

BocMarkó Béla azon kijelentése után helyzete kilátásba a szövetség számára az ellenzéki szerepet, mely szerint bizonyos esetekben kötelezővé kellene tenni a magyar nyelv oktatását. “Remélem, nem lesz szükségünk az RMDSZ-re a kormányban. Különben is, effajta kijelentések után nem lesz bármilyen helyzetben a partnerünk”  - nyilatkozta Boc keddi sajtótájékoztatóján. A PD-L elnöke elmondta, hogy Markó Béla álláspontja, miszerint egyes közösségekben kötelezővé kellene tenni a magyar nyelv oktatását, egy naív kijelentésnek tűnik, és amennyiben ő lett volna a kormányfő, akkor egy ilyen kijelentés után azonnal kiebrtudalta volna az RMDSZ-t a kormányból. “Mindenkinek ismernie kell saját határait. Mikor átesel a ló túlsó oldalára, akkor ki kell tegyenek. Az RMDSZ lehet partner abban az esetben, ha tiszteletben tartja az alkotmányt és a jóérzést. Ha átesik a ló túloldalára, akkor az ellenzékben van a helye” – szögezte le Boc. A PD-L elnöke szerint sehol a világon nem köteleznek senkit a hivatalos nyelven kívül más nyelvek megtanulására, és Romániában az alkotmány értelmében a román a hivatalos nyelv – tudatta. “’Ha az emberek úgy érzik, hogy meg kell tanuljanak egy idegen nyelvet, akkor megtanulják, nem kell Markó Béla kötelezze őket erre. Az élet kötelez arra, hogy , hogy megtanulj idegen nyelveket, nem az RMDSZ elnökének aberrált és stupid döntése” – tette hozzá Emil Boc.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!