ERDON Országos hírek

2008.10.21. 14:01

Basescu aláírta a PKE akkreditálását

<p>Traian Basescu román államfő hétfőn aláírta a Partiumi Keresztény Egyetem (PKE) akkreditálására vonatkozó törvényt, amely ezzel érvénybe lépett.</p>

A román államfői hivatal közleménye szerint Traian Basescu aláírta a törvény kihirdetésére vonatkozó rendeletet, ezáltal a PKE hivatalosan is akkreditált intézmény lett.

A román képviselőház (amely ebben a kérdésben ügydöntő testületnek számított a kétkamarás parlamentben) szeptember 30-án hagyta jóvá a törvényt. Ennek köszönhetően mostantól Nagyváradon, "házon belül" államvizsgázhatnak a PKE diákjai (eddig csak más felsőoktatási intézményekben tehették), illetve mesteri képzést is indíthat az egyetem. Ezen kívül a tanulók nemzetközi ösztöndíjprogramokban is részt vehetnek, az egyetem pedig most már pályázhat európai uniós pénzekre. A Romániai Akkreditációs Tanács már 2004 júniusában elismerte a Partiumi Keresztény Egyetemen folyó oktatás jó minőségét, és akkreditálásra méltónak értékelte az intézményt. Az egyetem akkreditációjának parlamenti elfogadását személyes elégtételnek tekintette Markó Béla, az RMDSZ elnöke. Tőkés ugyanakkor  nyilatkozataiban az egyetem akkreditációjában elsősorban az egyház, illetve az egyetemi vezetőség érdemét emelte ki.

A PKE vezetősége egyébként éppen az akkreditáció megszerzése nyomán kérte levélben a keddi közös magyar–román kormányülés részvevőit, hogy tűzzék napirendre az erdélyi–partiumi magyar magánegyetemi rendszer román költségvetési támogatását. Közleményében a vezetőség emlékeztetett arra, hogy egy megelőző közös kormányülésen maga a román fél tett ígéretet a támogatásra. A törvény adta keretek kihasználásával immár lehetőség nyílhat arra - olvasható a közleményben -, hogy az anyaországi költségvetési támogatás mellett az akkreditált PKE – és a vele egyazon rendszerben működő Sapientia – Erdélyi Magyar Tudományegyetem – román állami finanszírozásban is részesüljön.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!