ERDON Országos hírek

2008.09.29. 07:48

Gyógyturizmus már legálisan

<p>Azok számára, akik nem bíznak a hazai orvosi rendszerben, jó hír lehet, hogy 2010-től bármely uniós országban gyógyíttathatják magukat, de csak a kezelés itthoni árát fizeti vissza a biztosító.</p>

Román állampolgárok 2010-től bármilyen egészségügyi szolgáltatást igénybe vehetnek az Európai Unió tagállamaiban. A kezelések árából a román állam az országba való hazaétérés után annyi térít meg, amennyibe itthon került volna a kezelés. Addig csakis az egészsgügyi biztosítási pénztárakban beszerezhető E112-es formanyomtatvány kitöltésével, és a közegészségügyi minisztérium szakbizottságának engedélyével kezeltetheti magát román állampolgár uniós tagállamokban térítéses rendszerben. Az új rendszer még csak elméleti síkon létezik, és egy európai uniós direktívába foglalnák bele, amelyet azonban még 2008 végéig meg kell hogy szavazzanak az Európa Parlamentben.

Természetesen, ha egy ország azt tapasztalja, hogy jelentős gyógyturizmus indult meg az ország határain kívülre, akkor bizonyos belső jogszabályokkal kontrollálhatják a helyzetet. A direktíva bizonyos könnyítést jelent majd, de azok számára, akik olyan súlyos betegségben szenvednek, amely kezeltetését Romániában egyelőre nem lehet megoldani, marad az eddigi helyzet: engedélyeztetés, külföldi kezelés, majd a kezelés árának itthoni visszatérítése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!