ERDON Országos hírek

2008.04.17. 16:43

Sapientia: újabb szakok akkreditációja várható

<p>Már akkreditálták a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE) két szakát a román illetékes hatóságok, amelyek hamarosan újabb négy szak végleges jóváhagyásáról döntenek - olvasható az erdélyi felsőoktatási intézmény közleményében.</p>

Az MTI bukaresti irodájához csütörtökön eljuttatott dokumentumban Dávid László, az EMTE rektora emlékeztet arra, hogy a romániai felsőoktatás minőségét ellenőrző ügynökség (ARACIS) akkreditálta már a Marosvásárhelyen működő informatika szakot, majd a csíkszeredai román-angol nyelv és irodalom szak is elnyerte a hatóság végleges jóváhagyását.
A magyar kormány által finanszírozott felsőoktatási intézmény decemberben további négy - pedagógia, agrár és élelmiszeripari gazdaság, könyvelés és gazdálkodási informatika, valamint szociológia - szak végleges elismerését is kérte. Ezek esetében is hamarosan döntés várható.
Az akkreditálást helyszíni szemlék előzik meg. Így készül el egy jelentés, amelynek alapján az ARACIS-nak meg kell hoznia a végleges döntést. Dávid László rámutatott: a helyszíni szemlék ez utóbbi négy szak esetében is kedvező eredménnyel zárultak az egyetem számára.
Az intézmény teljes körű akkreditálását három szak jóváhagyását követően kérvényezheti az egyetem vezetősége. Az akkreditálás lehetővé tenné, hogy az EMTE is szervezzen államvizsgát. Jelenleg a Sapientia végzőseinek más egyetemek oktatói előtt kell vizsgázniuk ahhoz, hogy megszerezhessék diplomájukat. A rektor emlékeztet arra: az akkreditáció lehetővé tenné, hogy a román állam is támogassa anyagilag az intézményt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!