ERDON Országos hírek

2008.04.04. 18:34

Nem kötnek kompromisszumot

<p>Tíz napja sztrájkolnak a romániai Dacia Pitesti gépkocsigyár alkalmazottai, akik munkáltatóikhoz hasonlóan nem hajlandóak kompromisszumot kötni a béremelésben.</p>

A dolgozók érdekeit képviselő szakszervezetek kitartanak eredeti álláspontjuk mellett, és 550 lej (150 euró) fizetésemelést követelnek. A francia Renault tulajdonában lévő Dacia gyár vezetősége azonban mindössze az emelés körülbelül felét hajlandó megadni.
A hét közepén a bíróság oldhatta volna fel a patthelyzetet, de elhalasztották a döntést arról, hogy a sztrájk törvényes-e vagy sem, így egyelőre pusztán a felek közötti tárgyalások vezethetnek sikerre.
Csakhogy a pénteki román sajtókommentárok szerint az egyeztetések félbeszakadtak, mivel mindkét fél úgy határozott: feltesz mindent egy lapra, ami kizárja a kompromisszum lehetőségét.
Ion Iordache, a szakszervezet alelnöke pénteken azzal vádolta a gyár vezetőségét, hogy provokálják a munkásokat az egy nappal korábban tett bejelentésükkel, miszerint ismét felvette a munkát az első két váltás. Iordache cáfolta ezt a hírt, és közölte, hogy az általános sztrájkkal egyetértő 7600 munkás (a dolgozók mintegy 60 százaléka) továbbra sem vette fel a munkát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!