ERDON Országos hírek

2008.04.01. 16:18

Csúcsbiztosítás a NATO-csúcson

<p>Románia hatalmas erőket mozgósított, hogy a szerda este kezdődő NATO-csúcstalálkozót semmilyen "rendkívüli esemény" ne zavarja meg: hatvan állam- és kormányfő, illetve csaknem háromezer meghívott biztonságát kell szavatolni.</p>

A biztonságos terep előkészítését a román hatóságok már hetekkel ezelőtt megkezdték. Az április 2. és 4. között zajló NATO-csúcs idejére a román belügyminisztérium 23 ezer alkalmazottja ügyel a rendre, az utcákon 9 ezer rendőr és 8 ezer csendőr vigyáz az esemény incidens nélküli lebonyolítására. A határátkelőket 1800 határőr ellenőrzi, akiknek munkáját a belügyminisztérium 2500 alkalmazottja segíti a lakosság-nyilvántartási és bevándorlási hivatalokban. A világ felelős embereinek biztonságát romániai és külföldi titkosszolgálatok emberei is oltalmazzák.

Az „érdemi” témákról

Calin Popescu Tariceanu miniszterelnök kedden megtekintette az esemény helyszínét, a hatalmas Parlamenti Palotát, amelyet belül alaposan átrendeztek. A miniszterelnök felhívta az újságírók figyelmét, hogy elsősorban a csúcstalálkozó tartalmi elemeire, politikai üzeneteire összpontosítsák figyelmüket, s ne pusztán a szervezés „színes” elemeire. A romániai média ezekben a napokban ontotta a találkozó érdemi témáit feldolgozó anyagokat: Milyen döntés születik majd Horvátország, Albánia és Macedónia tagságával kapcsolatban, ez utóbbi esetében Athén enged-e majd hajthatatlanságából? Sikerül-e közös nevezőre jutni az afganisztáni katonai kötelezettségvállalás terén? Ukrajna és Grúzia előtt megnyílhatnak-e hosszabb távon a szövetség kapui? Változik-e Moszkva álláspontja az amerikai rakétavédelmi rendszerrel kapcsolatban? A sajtó 3500 képviselője számára a nagy ház öt emeletén rendezték be a központot, de előre tudni lehet, hogy nem lesz hely mindenkinek. Túl sok a téma, túl sok a résztvevő, túl sok az újságíró, akik a bőség zavarával fognak küzdeni a következő napokban. Ráadásul „Bukaresti konferencia” címmel már kedden megkezdődik a csütörtökig tartó Transzatlanti Fórum, amelyet az amerikai German Marshall Fund, a Chatham House, a román külügyminisztérium és a NATO közösen szervez. Ezen 34 országból 275 politikus vesz részt, köztük 9 államfő, valamint 24 kormányfő és miniszter. A fórumon szerda reggel beszédet mond George W. Bush amerikai elnök. A csúcs szerda este kezdődik, amikor Traian Basescu államfő díszvacsorán látja vendégül az állam- és kormányfőket, minisztereket. A bukaresti csúcson részt vesz Jaap de Hoop Scheffer NATO-főtitkár és Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár is. A találkozóra Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt is Bukarestbe várják.

Világpolitikai kérdések

A tényleges munka csütörtökön kezdődik, akkor látnak hozzá a napirenden szereplő, világpolitikai kérdések megvitatásához. Pénteken kerül sor a NATO-Ukrajna és a NATO-Oroszország Tanács üléseire, ez utóbbin részt vesz Vlagyimir Putyin orosz elnök is. Putyin az előzetes várakozások ellenére nem Bukarestben, hanem április 6-án Szocsiban találkozik majd négyszemközt a Fehér Ház lakójával.

Ami a kétoldalú találkozókat illeti, még meglehetősen képlékeny a program. Bizonyos, hogy Bush a Fekete-tengeri Neptunban szerdán ül majd le tárgyalni Traian Basescuval.

 

Kapcsolódó cikk:

  • Szekeres Imre a romániai NATO-csúcsról

  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!