ERDON Országos hírek

2008.04.15. 16:23

Comanescu letette az esküt

<p>Kedden délután letette az esküt Lazar Comanescu frissen kinevezett külügyminiszter. A parlamenti pártok üdvözlik a hivatásos diplomata kinevezését a külügyi tárca élére.</p>

 "Az ön kinevezése a döntéshozói hatáskörrel rendelkező intézmények gyors konszenzusának eredménye" - mondta Traian Basescu államfő Lazar Comanescu beiktatási ceremóniáján, majd a továbbiakban így fogalmazott: "Románia külpolitikai prioritásai nem változtak 2005 óta. Románia javára kell értékesítenünk a NATO-csúcs következtetéseit, értékesítenünk kell az ország Uniós tagságát és fejlesztenünk kell az ország konzuláris tevékenységét, hogy az megfeleljen Románia jelenlegi elvárásainak." Lazar Comanescu újdonsült külügyminiszter első hivatalos megnyilatkozásában kifejtette, hogy megpórbálja a lehető legrövidebb időn belül megoldani a külügyminisztériumban tapasztalt gondokat. A miniszter azonban kitért a válaszadás alól, amikor az újságírók elődjének, Adrian Cioroianunak a tevékenységéről illetve a Crulic ügyről kérdezték. Csak annyit mondott, hogy ezekre akkor fog tudni válaszolni, miután ténylegesen átveszi a minisztériumot és elemezni fogja ezeket a kérdéseket. Comanescu hivatásos diplomata, legutóbb Románia Európai Uniós nagykövete volt.

Konszenzus

A parlamenti pártok többsége üdvözölte Comanescu külügyminiszteri kinevezését, pozitívumként értékelve, hogy egy nagy tapasztalattal rendelkező szakember került a hazai diplomácia élére. Mircea Geoana az egyetlen megoldásnak nevezte a kinevezést, ugyanis véleménye szerint a kormányzó liberális pártnak nincs elég szakképzett embere ahhoz, hogy a korményzást ellássa. Ugyancsak értékelte a hivatásos diplomata kinevezését Bogdan Ciuca a Konzervatív Párt szóvivője is. Theodor Stolojan, a Demokrata-Liberális Párt (PD-L) alelnöke azt állította, hogy Comanescu kinevezésének ötlete Basesecu államfőtől származik, mert egyébként Tariceanu "valami félnótást nevezett volna ki a PNL-ből." Kelemen Hunor az RMDSZ ügyvezető elnöke szerint Comanescu kinevezése helyes döntés volt, aki "a megfelelő ember a megfelelő helyen", főleg ilyen kampányagitációs időszakban, amikor a külügyminisztériumnak működnie kell - vélekedett Kelemen.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!