ERDON Országos hírek

2008.03.31. 15:53

Második hetébe lépett a Dacia-alkalmazottak sztrájkja

<p>Elutasította a szakszervezetek béremelési követeléseit hétfőn a Dacia-Renault vállalat, így továbbra sem indul be a munka a román gépkocsigyárban.</p>

A cég vezetősége irreálisnak tartja a követelt 550 lejes fizetésemelést és mindössze az összeg felét ajánlotta fel az alkalmazottaknak. A már második hetébe lépett munkabeszüntetés törvényességéről szerdán dönt a bíróság. A vállalat vezetősége ugyanis törvénytelennek tartja a sztrájkot, mivel - állítása szerint - kevesen írták alá a munkabeszüntetéshez való csatlakozást, ugyanakkor a követelések is jogtalanok.

A Dacia nyolcezer alkalmazottjának sztrájkja becslések szerint napi 10,5 millió eurós (2,7 milliárd forintos) veszteséget okoz az autógyártónak. A szakszervezet a béremelés mellett még húsvéti és karácsonyi juttatásokat kért. Azt is szeretnék elérni, hogy a meghatározott időre kötött munkaszerződések száma ne haladja meg az összes munkaszerződés 15 százalékát. A gyár dolgozóinak ezen felül 15 százalékos kedvezményt is szeretnének biztosítani a Dacia-Renault által gyártott gépkocsik vásárlásához.

A román Külföldi Befektetések Ügynöksége úgy véli: a megmozdulás változtathat Romániának a külföldi befektetők előtti vonzerején, azonban nem tartanak attól, hogy a már megtelepedett vállalatok - mint például a Ford - emiatt megváltoztatnák romániai terveiket. A román lapoknak nyilatkozó gazdasági szakértők azt is felvetették, hogy a Dacia-Renault alkalmazottjai a Ford által megvásárolt craiovai gépkocsigyárba mehetnek át dolgozni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!