Erdon - Nemzetkozi

2019.09.30. 18:13

Nemzeti gyásznapon búcsúztatták el Jacques Chirac volt francia elnököt

Nemzeti gyásznap keretében vettek végső búcsút hétfőn Jacques Chirac néhai francia államfőtől, akit mintegy nyolcvan külföldi politikus részvételével Párizsban a Saint-Sulpice-templomban celebrált gyászmise után szűk családi körben helyeztek végső nyugalomra a Montparnasse-temetőben.

Nemzeti gyásznap keretében vettek végső búcsút hétfőn Jacques Chirac néhai francia államfőtől, akit mintegy nyolcvan külföldi politikus részvételével Párizsban a Saint-Sulpice-templomban celebrált gyászmise után szűk családi körben helyeztek végső nyugalomra a Montparnasse-temetőben.A csütörtökön 86 éves korában elhunyt volt francia elnök felravatalozott koporsója előtt szombat óta mintegy 7 ezren hajtottak fejet az Invalidusok dómjának Szent Lajos kápolnája előtt. A templomban hétfő reggel a család szűk körben rendezett gyászmisén búcsúztatta el Jacques Chiracot, majd az Invalidusok udvarán Emmanuel Macron államfő katonai tiszteletadás mellett hajtott fejet elődje földi maradványai előtt.

A francia zászlóval borított koporsót ezután a Köztársasági Gárda motorosai kíséretében szállították át a Saint-Sulpice-templomba, ahol mintegy 2 ezer meghívott, köztük mintegy nyolcvan külföldi politikus, volt és jelenlegi állam- és kormányfők vettek részt a nemzeti gyászmisén.

Ezt a templomot, Párizs második legnagyobb katolikus építményét - amely annak a háznak a közelében található, ahol Chirac az utolsó éveit töltötte - használják a nagyobb katolikus szertartásokhoz addig, amíg az áprilisi tűzvészben megrongálódott Notre Dame katedrálist helyre nem állítják.

A volt francia köztársasági elnökök, Francois Hollande, Nicolas Sarkozy és Valéry Giscard d Estaing mellett többi között Vlagyimir Putyin orosz és Sergio Mattarella olasz elnök, Orbán Viktor magyar kormányfő és Szaad Haríri libanoni miniszterelnök, valamint Bill Clinton volt amerikai elnök is részt vett a búcsúztatáson. Valamennyi francia párt vezetői megjelentek a misén, de miután Marine Le Pent, a Nemzeti Tömörülés elnökét nem látta szívesen a család, jóllehet ő előzetesen jelezte a részvételét, a radikális jobboldali politikus nem ment el a búcsúztatásra.

A szertartást a templom előtti téren óriáskivetítőkön követő tömeg tapsolt, amikor a volt köztársasági elnök koporsóját felvitték a templom lépcsőjén.

"Volt elnökünk, ez a melegszívű ember, igazi szeretettel fordult az emberek felé, és ugyanolyan otthonosan mozgott az Elysée-palotában, mint a mezőgazdasági szakkiállításon" - mondta gyászbeszédében Michel Aupetit párizsi érsek. "Sokan azt érezték a társaságában, hogy figyelnek rájuk és meghallgatják őket. Adieu és köszönet, Chirac úr" - tette hozzá.

A másfél órás szertartást követően Emmanuel Macron az Elysée-palotában ebéden látta vendégül a díszvendégek jelentős részén, miközben Jacques Chirac földi maradványait a család zárt körben helyezte örök nyugalomra a párizsi Montparnasse-temetőben, a volt elnök 2016-ban elhunyt idősebb lánya, Laurence mellé.

A temetés végén délután 3 órakor egyperces néma csenddel emlékeztek a volt francia elnökre a munkahelyeken, az iskolákban, a tömegközlekedési járműveken és minden nyilvános helyen a franciák.

Hosszú politikai pályafutása alatt Jacques Chirac többször volt miniszter, két alkalommal miniszterelnök, 1995-től pedig 12 éven át államfő.

A külpolitika terén - az Ötödik Köztársaság alapítója, Charles de Gaulle nyomdokait követve - a független francia diplomácia megvalósítására, Franciaország nagyhatalmi státuszának megőrzésére törekedett, különös tekintettel a Washingtonhoz fűződő viszonyban. Nemzetközileg legemlékezetesebb külpolitikai lépése az Egyesült Államok vezette iraki invázió elleni határozott tiltakozása volt 2003-ban.

Franciaország az ő elnöksége alatt vezette be az eurót és törölte el a sorkötelezettséget, illetve kezdett lépéseket tenni a NATO védelmi szövetségébe való visszakapcsolódás felé.

Jacques Chirac volt az első francia elnök, aki elismerte a második világháború alatti Vichy-kormányzatnak a holokausztban betöltött szerepét, amely miatt hivatalosan is bocsánatot kért a zsidó néptől.

(MTI)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!