Erdon - Nemzetkozi

2016.09.23. 12:40

Márton Áron tiszteletére: a közmédia Gyulafehérvárról közvetít búcsúünnepi szentmisét

A Duna World szeptember 29-én római katolikus szentmisét közvetít a gyulafehérvári érseki székesegyházból. A szertartás keretében áldják meg Márton Áron püspök szarkofágját.

A Duna World szeptember 29-én római katolikus szentmisét közvetít a gyulafehérvári érseki székesegyházból. A szertartás keretében áldják meg Márton Áron püspök szarkofágját.

A Duna World – a Márton Áron emlékév nevezetes eseményeként - római katolikus szentmisét közvetít a gyulafehérvári érseki székesegyházból. A szertartást őexc. Miguel Maury Buendía érsek, bukaresti apostoli nuncius mutatja be, szentbeszédet mond Dr. Jakubinyi György gyulafehérvári érsek. Az időpont a szentéletű püspök halálának évfordulójához kapcsolódik.

Erdély legendás főpásztora, Márton Áron 1980. szeptember 29-én, Szent Mihály napján hunyt el. Akkor az érseki katedrális kriptájában temették el, amely csak kivételes alkalmakkor volt látogatható. Alig pár héttel az 1989-es rendszerváltást követően 1990 januárjában Márton Áron püspök boldoggá avatási ügye elkezdődött. Azért, hogy a zarándokok bármikor felkereshessék a püspök nyughelyét, és imáikkal támogathassák a „beatificatiót”, a gyulafehérvári érsekség tavaly kérte a Szentek ügyei kongregációjának beleegyezését a sír megnyitásához. Az engedély megérkezett, így a püspök földi maradványainak exhumálása augusztus utolsó napján megtörtént.

A szarkofágot, a kolozsvári szobrászművész, Gergely Zoltán alkotását szeptember 26-án szállítják végső helyére a gyulafehérvári érseki katedrális déli hajójába.  A szarkofág köve a kalotaszegi vistai kőbányából származik.

A Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága 2016-ot Márton Áron Emlékévvé nyilvánította. Az emlékév védnökei: Dr. Áder János köztársasági elnök és Dr. Jakubinyi György gyulafehérvári érsek. A gyulafehérvári szentmisén részt vesz Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár és Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár.

Adás: 2016. szeptember 29., (Duna World, magyar idő szerint 10.00).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!