Erdon - Nemzetkozi

2016.05.17. 12:18

50 éve kezdődött a kínai kulturális forradalom. Pártlapok: Kína sosem engedheti meg magának a kulturális forradalom megismétlődését

Kína sosem engedheti meg és sosem fogja megengedni, hogy még egyszer valami hasonló történjen, mint az öt évtizede kezdődött "kulturális forradalom" - fogalmazott a Zsenmin Zsipao című központi pártlap véleményrovatának szerzője az újság keddi számában.

Kína sosem engedheti meg és sosem fogja megengedni, hogy még egyszer valami hasonló történjen, mint az öt évtizede kezdődött "kulturális forradalom" - fogalmazott a Zsenmin Zsipao című központi pártlap véleményrovatának szerzője az újság keddi számában.

A történelem teljes mértékben igazolta, hogy a kulturális forradalom mind elméletében, mind a gyakorlatban hibás volt, sem forradalom nem volt, sem haladást nem hozott a társadalom számára - fogalmazott a szerző. A tanulságokat sosem késő levonni - tette hozzá.

A kulturális forradalom tíz évének és a tömegkampányt kezdeményező Mao Ce-tungnak az 1981-es párthatározatban történt értékelése "tudományos és hiteles" volt; ebben a népköztársaságot alapító Maót hibásnak, az 1966 és 1976 közötti időszakot "katasztrófának" minősítették - idézte fel az írás.

A jegyzetíró az alkalmat megragadva a Hszi Csin-ping jelenlegi elnök-pártfőtitkár mögé való felsorakozásra buzdított, egyúttal kijelentette: a kulturális forradalom örökségét nem szabad "sem jobbról, sem balról" zavarkeltésre felhasználni.

A Global Times című angol nyelvű napilap kedden szerkesztőségi cikket közölt, amelyben azt állítja, hogy a kínai társadalom határozottan elutasítja a kulturális forradalmat, "az évtizeden át tartó káoszt, a hatalmas katasztrófát". Úgy véli, e kérdést illetően a társadalomban sokkal inkább van konszenzus, mint egyet nem értés.

A lap utalt arra, az 1980-as évek elejétől kínai vezetők generációi utasították el határozottan azokat az "értékeket", amelyeket a kulturális forradalom képviselt. Mint fogalmazott: "Lehetetlen, hogy egy ilyen forradalom megismétlődhessen" a mai Kínában. Az akkori eseményekből következően "senki nem fél jobban a felfordulástól és áhítja a stabilitást, mint mi" - olvasható.

Mindkét lap szerzője szerint az országnak a kínai sajátosságú szocializmus építésének útján kell továbbhaladnia.

A kulturális forradalom a modern kínai történelem legsötétebb fejezete, amelynek során az ország káoszba süllyedt: 36 millió embert közvetlenül politikailag üldöztek, s megbízható becslések szerint 1,5-1,8 millió ember lelte halálát a politikai tömegkampány során.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!