Erdon - Nemzetkozi

2016.03.22. 17:08

A helyszínről: rettegés és kihaltság Brüsszelben

Leállt az élet Brüsszelben a keddi merényletek után. Elértük az Európai Parlamentben Sógor Csaba erdélyi EP-képviselőt, aki arról tudósított szerkesztőségünknek, milyen a helyzet a vérfürdő után. A parlament munkáját is leállították, ő is hazaindult később onnan.

Leállt az élet Brüsszelben a keddi merényletek után. Elértük az Európai Parlamentben Sógor Csaba erdélyi EP-képviselőt, aki arról tudósított szerkesztőségünknek, milyen a helyzet a vérfürdő után. A parlament munkáját is leállították, ő is hazaindult később onnan.

Egyedül Sógor Csaba volt épp Brüsszelben az itteni magyar EP-képviselők közül, mégpedig nem messze a merényletek egyik helyszínétől, amikor támadás érte kedden az Unió szívének is tartott várost. Épp a támadások miatt ugyanis már el sem jutott Brüsszelbe párttársa, Winkler Gyula, aki Bukarestből épp kedden reggel indult volna oda, ám mivel a merényletek miatt az összes oda tartó járatot átirányították, vagy visszafordították, a Winklert is szállító menetrendszerű járat is visszafordult. Tőkés László EP-képviselő nem volt a városban.

Ott volt viszont Sógor Csaba, aki szerkesztőségünknek telefonon a következőket nyilatkozta kedden 14 óra körül: „Reggel már arra ébredtem, hogy nagy a zaj odakint, és mentők, rendőrségi autók szirénázva sorjáznak. Ám ez megszokott itt, Brüsszelben, úgyhogy bementem a parlamentbe. Ott tudtam meg aztán, a többiekkel együtt, hogy mi zajlik. Az EU-negyedben is a Schuman és a Maelbeek metróállomásokon robbantottak. Az egyik munkatársam épp a Maelbeek állomás fölött lévő irodában dolgozik, ahogy mondta, ő hallotta is a detonációt.”

Zárlat

Sógor Csaba további kérdéseinkre így folytatta: „Nem sokkal később leállt az élet itt. A parlament szerdáig ülésezett volna, de már a merényletek után megszűnt a legtöbb tevékenysége. Arra szólítottak fel mindenkit, hogy ne mozduljon. Néhány órával később azonban elkezdtek hazautazni a képviselők, a saját országaikba. Azt a repteret, ahol a másik robbantás történt, vagyis a Zaventemet legalább március 28-ig zárva tartják, legalábbis ezt közölték. Mi, képviselők többnyire egy másik repteret használunk, én is oda indulok majd most, innen, a parlamentből, ahogy ezt a beszélgetést befejeztük, és hazautazom Erdélybe. Viszont a szokásos egy óra helyett most öt órával hamarabb kell kiérkezni a reptérre, a fokozott ellenőrzések miatt.”

A harmadik ottani légikikötő a Charleroi: ide szoktak érkezni a fapados járatok, valamint az EP-képviselők meghívására Brüsszelbe látogató csoportok is. A keddi merényletekkel egyidőben épp egy ilyen csoportot látott vendégül Sógor Csaba, egy erdélyi küldöttséget kalauzolt, majd Teodor Stolojan EP-képviselővel együtt egy vízügyi-katasztrófavédelmi megbeszélésen vett részt a parlamentben, mielőtt a munkálatok félbeszakadtak, majd hazautazásáról döntött.

Kihalt utcák

Mint megjegyezte, sosem látott arcát mutatja épp Brüsszel. „Reggel gyalog mentem be a parlamentbe, ez vagy húsz perces út. Már akkor láttam a mentők, rendőrök fokozott forgalmát mindenütt, ugyanakkor azt, hogy tőlük eltekintve gyanúsan kihaltak az utcák. Mire beértem, közben a hatóságok leállították a metrót is, később pedig azt láttam, hogy az emberek hatalmas sorokban, gyalog igyekeznek az utcákon. A félelem lett úrrá mindenkin, néma csend, csak a szirénák búgtak fel gyakorta, és döbbent, rettegő csendben vonultak az emberek. Ekkor még tartani lehetett tőle, hogy bármikor, bárhol újabb robbanások lesznek.” Hozzátette: „Számomra világos, hogy összehangolt, jól előkészített merényletek ezek. Nyolc óra körül a reptéren volt a két első detonáció, majd kivárták, amíg egy óra múlva a reggeli forgalom megerősödik a metróban, és akkor robbantottak itt.

Védelem

Az EP-képviselő szerint látható volt, hogy a merényletek után megerősítették az objektumok védelmét – ám ez nem volt kirívó. Ugyanis – mint hozzátette – „eddig is már csőre töltött fegyverekkel posztoltak a rendőrök például itt, az Európai Parlament előtt”. A Brüsszelben megalakult terroristasejt tavaly novemberben Párizsban követett el merényleteket, és Brüsszelben azóta védik fokozottabban a középületeket. Sógor Csaba szerint „A mostani robbantások után több a fegyveres a parlamentnél is, az utcákon is. Ugyanakkor a biztonságot már egy ideje ettől az esettől függetlenül is egyre növelik. Tavaly például egyszerre vagy 300-400 kurd rohanta le a parlamentet, berontottak ide, és az ülésteremben kezdtek békés demonstrációba. Már ezt követően tovább erősítették például a beléptetőrendszert, át is építették a bejárat utáni részt: nem lehet csak úgy, a fémdetektoros rész után elrohanni az ülésteremig. Az EP épülete körüli téren pedig csapdák vannak immár a járműveknek, visszasüllyeszthető oszlopok emelkednek ki a kövezetből, hogy ne lehessen autóval sem belerohanni az épületbe. Kell is a biztonság. Ugyanakkor a terrorizmussal nehéz lépést tartani.”

Magyar sérültek

Szintén a brüsszeli EU-negyedben van a magyar Állandó Képviselet is, sőt, ehhez is a Maelbeek/Maalbeek metrómegálló van a legközelebb, ahol az egyik robbanás történt. Ezzel is összefüggésben lehet az, hogy a brüsszeli detonációkban két magyar is megsérült. Nem kizárt, hogy tömegközlekedéssel épp a magyar képviselethez igyekezett egyikük, amikor a detonáció megtörtént. A másikuk a reptéren sérült meg. Mindketten magyar kormányzati alkalmazottak. Romániai sérültekről vagy áldozatokról nincs hír.

Szeghalmi Örs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!